Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

26.06.2016, 21:00

З Днем Конституції! З Днем Конституції!

Шановні колеги, дорогі співвітчизники!

Сьогодні наша держава відзначає 20-у річницю Конституції України – Основного Закону, що визначив розвиток нашої країни на пострадянському просторі. Ми гідно жили цей час, керуючись законами, що приймалися молодою державою, та нормами Конституції України.
20-ть років життя, якщо перевести їх на людський вік, це вже певний досвід, здатність приймати рішення і нести за них відповідальність, але це одночасно і прагнення до самовдосконалення, до цивілізаційної освіти, до пізнання норм та стандартів, що виводять на нові рівні людського співжиття і стосунків, а також усвідомлення ваги власного внеску у розвиток демократичних цінностей, прав та свобод людини.
Розвиток української державності має глибоке коріння, що проросло крізь нашарування віків, епох та правлінь на шляху до становлення демократичного суспільства, а розподіл влади на законодавчу, виконавчу і судову визначила ще Конституція Пилипа Орлика - перша українська Конституція у сучасному її розумінні. Вона була складена як угода між гетьманом та Військом Запорізьким (народом України),в якій сформульовані головні принципи побудови держави. Ми маємо їх поважати і дотримуватися, аби не вихолостити значення найвищої соціальної цінності – Людини, її життя і здоров'я, честі і гідності, недоторканності і безпеки.
Я переконана, що ті зміни, які зараз пропонуються до Основного Закону держави, сприятимуть утвердженню України у світі та на міжнародній арені як сильної правової держави, де верховенство права є невід'ємною складовою громадянського суспільства, а поняття закону і справедливості стануть усвідомленням власної відповідальності перед Богом, совістю, народом, попередніми, нинішніми та прийдешніми поколіннями.
Я вірю, що у громадян України достатньо мудрості, розуму та суверенної волі піклуватися про зміцнення громадянської злагоди на землі України, розбудовуючи демократичну, соціальну і правову державу.
З Днем Конституції.
З повагою,

Голова Ради суддів України  
Валентина Сімоненко.