Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

07.10.2016, 07:58

"Ситуація близька до неконтрольованої"- звернення Ради суддів України до керівництва держави щодо неналежної охорони судів

Рада суддів України на засіданні, яке відбулося шостого жовтня 2016 року, розглянула питання щодо неналежної охорони приміщень судів, органів та установ системи правосуддя підрозділами Національної поліції та Національної гвардії України.

Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко, доповідаючи про охорону судів та судових установ зазначила, що ситуація близька до неконтрольованої. "Відсутність охорони у судах, так звані "громадські активісти" почали відверто використовувати для здійснення тиску на суддів з метою отримання необхідного для них рішення у тій чи іншій справі і не має значення, у якому суді ця справа розглядається", - наголосила очільниця суддівського самоврядування.

Вона назвала найбільш кричущі факти тиску на суди і суддів по усій державі, з яких зрозуміло, що навіть та незначна охорона, яка присутня у судах, не захищає суддів від нападів та образ "активістів", а підрозділи поліції, що приїжджають на виклики, займають позицію сторонніх спостерігачів. Як приклад Валентина Сімоненко навела ситуацію у господарських судах Одеської області, коли останні, п'ятого жовтня, змушені були припинити роботу у зв’язку з протиправними діями так званих "громадських активістів".

Вона зазначила, що Рада суддів України та Державна судова адміністрація України неодноразово звертались до Кабінету Міністрів України та Міністерства внутрішніх справ України стосовно необхідності невідкладного відновлення охорони приміщень суддів, але жодних заходів Міністерством внутрішніх справ України у вказаному напрямку вжито не було.

Відтак, заслухавши та обговоривши інформацію Голови Ради суддів України, члени РСУ прийняли рішення звернутися до Президента України, Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора, Ради національної безпеки і оборони України, Міністра внутрішніх справ України стосовно неналежної охорони приміщень судів, органів та установ системи правосуддя підрозділами Національної поліції України та Національної гвардії України або взагалі повної відсутності такої охорони, що призводить до виникнення надзвичайних подій.

Рада суддів України також рекомендувала зборам суддів, у випадках неможливості відправлення правосуддя у зв'язку із загрозою життю і здоров'ю суддів, працівників апарату, учасників слухань по справах, відвідувачів суду, приймати рішення про тимчасове зупинення розгляду справ до усунення обставин, які зумовили виникнення небезпеки.

Прес-центр судової влади