Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

12.04.2016, 06:53

Соціологи визначили суди, яким найбільше довіряють жителі Тернопільщини Соціологи визначили суди, яким найбільше довіряють жителі Тернопільщини

2 442 громадянина, які були учасниками судових слухань у 20 судах Тернопілля, назвали, у якому суді до відвідувачів ставляться з повагою, а в якому ні.

Розробленою під час проекту "Справедливе правосуддя" Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) системою опитування на Тернопільщині скористалися науковці національного економічного університету, які є учасниками громадської організації "Інтелектуальний штаб громадського суспільства".

Система налічує 57 запитань для респондентів, кожне з яких поділяється ще на 10 підпитань. Така об’ємна анкета у дослідженні громадської думки щодо роботи судів затверджена Радою суддів України та професійними соціологами.

"У нашій організації 100 науковців, з яких 80 докторів наук з усіх куточків України. Таке соціологічне дослідження не новинка для нашої держави, його уже провели у 20 областях. Проте дізнаватися думку громадян про роботу суддів потрібно періодично, оскільки сьогодні усіх може все задовольняти, а завтра – ні. Ми цікавилися чи вчасно розглядають справи, як реагують на прохання людей працівники судів, чи є приміром навіть туалети, чи забезпечені усі умови для відвідувачів судів.

Наприклад, Тернопільський апеляційний суд має одну із найвищих оцінок жителів краю. Серед районних високу оцінку має Козівський суд. Аутсайдерів на Тернопіллі немає, по 5-тибальній шкалі найменше отримали оцінку 3,3", – розповів керівник проекту "Соціальне партнерство між громадськістю та судами Тернопільської області" та ГО "Інтелектуальний штаб громадського суспільства" професор Анатолій Фурман.

Дослідження проводилося з 15 вересня 2015 по 15 березня 2016 року, а саме опитування респондентів – з листопада 2015-го по січень 2016-го. Серед скарг переважали по затримці розгляду справ. Однак науковці пояснюють – це не провина працівників суду, оскільки часто у нашій області бракує персоналу і судді працюють за двох. Також у деяких районних судах бракує залів для розгляду справ. Висновки дослідження науковці направлять в усі суди області, аби їхні працівники знали, як на думку громадян, вони мають удосконалювати свою роботу.

За матеріалами ЗМІ

Прес-центр судової влади