Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

04.06.2024, 07:45

​Шпигуни, СБУ та тюремники Херсона: 89 справ війни, за якими радимо стежити цього тижня ​Шпигуни, СБУ та тюремники Херсона: 89 справ війни, за якими радимо стежити цього тижня

Справа Медведєва. Нагадуємо про засідання у справі Андрія Медведєва — російського десантника, якого взяли в полон на Херсонщині. Його обвинувачують у тому, що в березні 2022 року він імітував розстріл цивільних в Ірпені та був причетний до викрадень і катувань. Медведєва обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

  • Засідання призначене на 3 червня о 13:45 в Ірпінському міському суді Київської області.

Держслужбовець, який чекав на окупантів. Ігор Анташкевич до 2024 року працював начальником відділу мобілізаційної роботи Верховного Суду України. Це структура, яку в рамках судової реформи замінили на однойменний Верховний Суд, та через законодавчі казуси не змогли ліквідувати. Як каже слідство, спілкуючись із колегами чоловік заперечував суверенітет України, пропонував “віддати” Росії південні регіони та Харківську область. Також він нібито героїзував найманців “Вагнера” та підтримував захоплення Львова й північних областей. Анташкевичу інкримінують виправдання збройної агресії РФ.

  • Засідання призначене на 4 червня об 11:30 у Дарницькому районному суді Києва.

Співробітник “Укроборонпрому”. Сергій Федотов народився у Росії, але має українське громадянство. Він офіцер запасу ЗСУ. На момент розслідування щодо нього був провідним спеціалістом із охорони праці, пожежної безпеки та цивільного захисту “Укроборонпрому”. За версією слідства, чоловік із власної ініціативи вирішив надсилати своєму однокласнику, який працює у російському Міністерстві сільського господарства, інформацію про переміщення підрозділів і техніки ЗСУ. Той пересилав дані посадовцю російського Міноборони. Федотов шукав інформацію в інтернеті, сам проводив спостереження у Києві й опитував знайомих. Зібрані дані надсилав через Telegram. Йому інкримінують держзраду.

  • Засідання призначене на 5 червня о 12:30 у Дарницькому районному суді Києва.

Провокатор. Віталій Бяльський — мешканець Києва. Як каже слідство, він ходив містом під час комендантської години та провокував конфлікти з військовими й правоохоронцями. Все стрімив у прямому ефірі у соцмережах. Так він підігравав російським пропагандистам у розхитуванні суспільних настроїв в Україні та видавав розташування блокпостів. Його звинувачують у перешкоджанні законній діяльності ЗСУ.

  • Засідання призначене на 6 червня о 15:00 у Подільському районному суді Києва.

“Блогер”. Дмитро Скворцов ― блогер, колишній редактор шоу “На грані”, засновник “руського клубу”, який готував замовні матеріали для підсанкційних медіа Росії. У своїх колонках називав закономірним захоплення Криму і частини східних регіонів України, а також популяризував “ЛДНР”. Слідство встановило, що за це він отримував винагороду. У 2023 році його затримали під час спроби втечі за кордон. Йому інкримінують державну зраду.

  • Засідання призначене на 6 червня о 16:10 у Солом’янському районному суді Києва.

Передача інформації Китаю. Сюй Мінмін та Гао Сінмін — громадяни Китаю, які жили в Києві. Слідство вважає, що вони збирали інформацію про українську зброю для передачі в Китай. Їх затримали й обвинувачують у шпигунстві.

  • Засідання призначено на 3 червня о 12:30 у Шевченківському районному суді Києва.

Український командир. Денис Чувашов був командиром самохідного артилерійського дивізіону, має звання підполковника. За даними слідства, під час українського наступу на харківському напрямку у 2022 році він із власної ініціативи зв’язався з представником російського ГУР та передавав інформацію про підготовку українських наступальних операцій. Чувашова затримали, він визнав провину. Його звинувачують у держзраді.

  • Засідання призначено на 4 червня о 14:30 у Шевченківському районному суді Києва.

Керівник Харківської СБУ. Роман Дудін — колишній голова Управління СБУ в Харківській області. У 2022 році Володимир Зеленський звільнив Дудіна і сказав, що той “не працював на захист міста з перших днів повномасштабної війни, а думав лише про себе”. СБУ повідомила йому про підозру у державній зраді та самовільному залишенні місця служби без поважних причин. Він провину не визнає.

  • Засідання призначене на 5 червня об 11:30 у Шевченківському районному суді Києва.

Полковник харківської СБУ. Юрій Рябуха — колишній заступник голови управління СБУ в Харківській області. У Національному юридичному університеті імені Ярослава Мудрого він керував Інститутом підготовки юридичних кадрів для СБУ. Як каже слідство, Рябуха готував інститут до “здачі”, вчасно не вивіз майно та співробітників, схиляв курсантів не чинити спротив росіянам і співпрацювати з ними. Очільник СБУ Василь Малюк розповідав, що на телефоні Рябухи гімн Росії був мелодією будильника. Його обвинувачують у державній зраді.

  • Засідання призначено на 6 червня об 11:30 у Шевченківському районному суді Києва.

“Кріт” в СБУ. Андрій Потапенко — мешканець Харкова. Він працював в Антитерористичному штабі при УСБУ в Харківській області. За даними слідства, Потапенка завербували представники “ДНР” і він передав росіянам інформацію про групу українських військових, які здійснювали спецоперацію в тилу ворога. Потапенка звинувачують у дерджзраді.

  • Засідання призначено на 6 червня о 13:00 у Шевченківському районному суді Києва.

Наведення С-300. Анатолій Ляднов — мешканець Костянтинівки Донецької області. Як каже слідство, він передавав ФСБ локації бойових позицій та маршрути переміщення підрозділів ЗСУ біля Бахмута, наводив ракети С-300 на передові позиції українських військ. Його затримали під час виконання ворожого завдання. У телефоні чоловіка знайшли файли електронних карт, де він позначив координати підрозділів ЗСУ.

  • Засідання призначене на 3 червня о 13:00 у Костянтинівському міськрайонному суді Донецької області.

Адвокат. Олег Кутінов — адвокат із Краматорська. За даними слідства, з 2019 до 2022 року він жив у Росії та контактував із російськими спецслужбами. Після початку повномасштабної війни повернувся до Краматорська. За гроші надсилав ФСБ інформацію з геолокацією об’єктів ЗСУ. Кутінову інкримінують колабораціонізм.

  • Засідання відбудеться 7 червня о 14:00 у Дніпропетровському районному суді Донецької області.

Депутатка від “Слуги народу”. Сніжана Чернова з 2020 року була головою Куп’янської РДА та місцевою депутаткою від “Слуги народу”. Окупанти призначили її “заступницею керівника” Курилівської громади. Чернова, заявляють слідчі, залучала місцевих до дій на користь РФ і брала участь у підготовці псевдореферендуму на захоплених територіях Харківщини. Її обвинувачують у колабораціонізмі.

  • Засідання призначено на 4 червня о 13:00 у Новомосковському міськрайонному суді Дніпропетровської області.

Лісівник. Микола Машир — лісничий Вовчанського лісництва. За даними слідства, під час окупації Вовчанська він очолив лісництво, яке окупанти підпорядкували собі. На “посаді” директора він налаштував роботу лісництва, продавав деревину до РФ та надав її російським військовим для облаштування позицій.

  • Засідання призначено на 4 червня о 13:00 у Новомосковському міськрайонному суді Дніпропетровської області.

Про інші засідання у справах про воєнні злочини читайте на  сайті МІПЛ

РОЗКЛАДИ СУДОВИХ ЗАСІДАНЬУ СПРАВАХ ВІЙНИ З 03 - 07 червня

Київ і Київська область
Усі області

Нагадування: відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.