Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

23.01.2015, 09:58

Суддя: Проводити судові засідання стало небезпечніше через присутність у залі невідомих у масках Суддя: Проводити судові засідання стало небезпечніше через присутність у залі невідомих у масках

Проводити судові засідання стає все небезпечніше через те, що до зали суду приходять невідомі люди у військовій формі і балаклавах.

Про це розповів заступник голови Вищого господарського суду України Геннадій Кравчук на прес-конференції, передає кореспондент ГолосUA.

За його словами, охорона стежить за тим, щоб ці люди не проносили в зал зброю. Але судді все одно не можуть відчувати себе захищеними в такій ситуації.Зрештою це перешкоджає винесенню справедливого рішення.

«Зараз здійснювати правосуддя дуже складно. На судове засідання приходять не тільки представники сторін, а й так звані групи підтримки, у яких обмундирування краще, ніж у бійців на Сході. У нас в суді стоїть охорона і контролює, щоб ці люди не увійшли зі зброєю. Для зриву засідання вдаються до різних виверт, в тому числі і до «мінування» суду. Але ми також знаємо, за допомогою нашої охорони та її практики, як можна цьому протидіяти», - повідомив Г. Кравчук.

Суддя також зазначив, що в будь-якому судовому розгляді одній зі сторін здається, що щодо неї суд був несправедливий. Суддя ж повинен залишатися неупередженим і недосяжним для висловлення невдоволення його рішенням у формі фізичного або будь-якого іншого насильства.

«Судді незахищені. Так, в залі судового засідання та в межах суду ти начебто в безпеці, але, вийшовши за поріг суду - ти стаєш незахищеним. Обличчя людини, яка сидить у залі судового засідання у військовій формі і масці, ти не бачиш і не знаєш, що тебе чекає, коли вийдеш із зали засідань. Ідентифікувати цю людину з тим, хто заподіє кому-небудь шкоду, ти не зможеш», - підкреслив Г.Кравчук.

Як повідомлялося раніше, 22 січня вранці у Києві невідомий напав на суддю Печерського районного суду Оксану Царевич, яка розглядала справи українських політиків Юлії Тимошенко та Юрія Луценка.