Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

26.09.2014, 06:45

Судді готові вжити заходів для поліпшення якості судочинства Судді готові вжити заходів для поліпшення якості судочинства

25 вересня 2014 року під час ХІІ позачергового з’їзду суддів України головуюча на з'їзді Людмила Соломаха наголосила, що судді готові змінити судову систему на краще, вжити заходів для самоочищення і поліпшення якості судочинства. Однак, при цьому Людмила Соломаха констатувала, що положення Закону України «Про очищення влади», що стосуються перевірок окремих відомостей щодо суддів, не узгоджуються з положеннями Конституції України і не відповідають міжнародним стандартам незалежності суддів, які не передбачають будь-якої перевірки суддів без конкретної або обґрунтованої підозри.

На думку головуючого на з’їзді, запропонований закон, а також раніше прийнятий Закон України «Про відновлення довіри до судової влади в Україні», який передбачає люстраційні заходи щодо суддів, за своєю суттю та змістом зводяться до покарання суддів, проте не усунуть проблем, що існують сьогодні.

«Судове співтовариство вважає, що заходи, спрямовані на утвердження незалежності судової влади та підвищення довіри громадян до суддів, повинні носити системний характер і включати комплекс як організаційних, так і правових заходів. Зазначені заходи, усвою чергу, мають вирішити проблеми належного доступу до правосуддя, гарантувати дійсну незалежність суддів та судової влади, запровадити дієвий механізм відповідальності суддів перед суспільством за свою діяльність при ухваленні рішення», - вважає Людмила Соломаха.

Член Ради суддів України переконана, що цієї мети можна досягти за умови розробки пропозицій, спрямованих на усунення проблем, що перешкоджають незалежності та ефективному функціонуванню судової системи України за участю громадськості, суддів та органів суддівського самоврядування.