Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

06.06.2024, 16:32

Судді обговорили правила організації ефективного судочинства Судді обговорили правила організації ефективного судочинства

У Київському апеляційному суді відбулося засідання круглого столу, яке було присвячене спільному баченню механізму практичної реалізації судами правил організації ефективного судочинства за участі очільниці проєкту "Судова влада і суспільство в Україні", заступниці голови суду Амстердама з міжнародного співробітництва та верховенства права Естер де Рой, а також представників Ради суддів України, ВРП, Верховного Суду, Північного апеляційного господарського суду, Деснянського районного суду Києва, Обухівського районного суду Київської області, Одеського апеляційного суду, Сьомого апеляційного адміністративного суду, прокуратури та адвокатури.

Основною метою зустрічі було обговорення положень та шляхів імплементації Правил організації ефективного судочинства. Ці Правила розроблялись пілотними судами-учасниками нідерландсько-українського проєкту МАТRА: Київським апеляційним судом, Північним апеляційним господарським судом та Деснянським районним судом Києва, разом з експертами проєкту – професійними суддями Королівства Нідерланди.

В процесі обговорення документів, які були представлені судами, член Ради суддів України, суддя ОАСК Костянтин Кобилянський, відзначив, що питанням, яке потребує відповіді, є те, чи не буде суддю надалі притягнуто до відповідальності за застосування таких правил. На його думку, також доцільно було б ініціювати зміни до процесуальних кодексів, зокрема, до статей, які регулюють права й обов’язки учасників процесу у контексті необхідності дотримуватися цих правил.

Член Ради суддів України, суддя Ржищівського міського суду Київської області Андрій Потапенко вважає, що з огляду на виконану роботу та важливість застосування правил у судах, Рада суддів України, після отримання фіналізованої версії, схвалить їх та рекомендуватиме до застосування.

"Немає сумнівів, що правила організації ефективного судочинства в судах будуть схвалені РСУ та рекомендовані судам, адже правила за своїм змістом спрямовані на спрощення та оптимізацію судових процесів у межах суддівської дискреції", - підкреслив Андрій Потапенко.

Про важливість проведеної українськими судами роботи відзначила очільниця проєкту Естер де Рой та висловила повагу від себе та від своїх колег з Нідерландів, що не зважаючи на воєнний стан, українські судді змогли не тільки професійно виконувати свої обов'язки, а й працювати над вдосконаленням здійснення судочинства шляхом реалізації цих Правил судами судової системи України.

Модерувала захід суддя Київського апеляційного суду, член Ради суддів України Тетяна Невідома.

Більше про засідання круглого столу можна прочитати на інформаційних ресурсах:

Київський апеляційний суд

Судово-юридична газета

Юридична практика