Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

28.09.2015, 11:47

Судова влада: самоочищення триває… Судова влада: самоочищення триває…

У засобах масової інформації набув широкого розголосу інцидент, що стався 1 березня 2015 року за участі судді Макарівського районного суду Київської області Владислава Оберемка під час спілкування зі співробітниками Державтоінспекції.

Цей інцидент став предметом обговорення на терміново скликаному позачерговому засіданні Ради суддів України. За результатами обговорення члени Ради суддів України вважають поведінку судді Макарівського районного суду Київської області Владислава Оберемка такою, що підриває довіру суспільства до судової влади (рішення РСУ від 4 березня 2015 року № 10).

Крім цього, Рада суддів України вже 10 березня 2015 року звернулась до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та ініціювала проведення термінової перевірки дій судді Оберемка під час спілкування зі співробітниками Державтоінспекції, і за її результатами вирішити питання про притягнення його до передбаченої чинним законодавством відповідальності.

Інцидент з суддею Оберемком сколихнув і обурив не лише суддівську спільноту, а й депутатський корпус країни. До Вищої кваліфікаційної комісії суддів України звернулись не лише Рада суддів України, а й в.о. Голови Верховного Суду України Валентин Барбара, народні депутати України Віталій Хомутиннік та Руслан Сольвар, голови апеляційного суду Київської області Олексій Данілов та Макарівського районного суду Київської області Олексій Тандир.

Логічним продовженням в цій історії стало рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 24 вересня 2015 року. За результатами дисциплінарного провадження Комісія прийняла рішення направити рекомендації до Вищої ради юстиції для вирішення питання щодо внесення подання про звільнення з посади судді Владислава Оберемка, вбачаючи в його діях ознаки порушення присяги судді.

Наступним кроком має бути рішення Вищої ради юстиції України.

Прес-центр судової влади