Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

13.05.2016, 14:23

Трансатлантична подорож: суддівські нотатки. Виклик Україні - очищення від корупції у всіх сферах життєдіяльності. Трансатлантична подорож: суддівські нотатки. Виклик Україні - очищення від корупції у всіх сферах життєдіяльності.

Продовжуючи висвітлення поїздки українських суддів до США в рамках Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливе правосуддя» спільно з лідерським центром «Відкритий світ», потрібно зупинитися на деяких питаннях, які не могли залишити українських суддів байдужим.

Американські парламентарі, представники Атлантичної ради наголошували на одному з першочергових завдань, які сьогодні ставить цивілізований світ перед Україною – очищення від корупції у всіх сферах життєдіяльності.

Зокрема, українська делегація мала можливість ознайомитися з концепцією Сенатора штату Меріленд Бена Кардіна щодо боротьби з корупцією. Так, сенатор, висловлюючись від імені комітету Сенату з міжнародних відносин, зазначав, що саме лідери країни повинні стати лідерами в змінах. Саме лідери України повинні встановити цілі та демонструвати власну відданість боротьбі з корупцією та змінам, яких потребує вся система державного управління. Корупція в будь-якій із гілок державної влади вдаряє по всій системі державного управляння.

Важливо, як зазначали представники парламенту, що корупція це не лише хабар, а й спокуса владою. Тлумачити конституцію, тлумачити закони – це надзвичайна влада. А тому для запобігання корупції в судовій системі не повинно бути зовнішнього впливу на суддю. Коли є будь-який вплив на суддю, це означає, що систему зруйновано. Однак в той же час не повинно бути й впливу з середини – з свого серця. Суддя повинен бути достатньо сильним для того, щоб подолати спокусу відчуття себе владним. Цей посил українські судді з уважністю взяли на озброєння.

Відповідно до бачення представників американського парламенту, судова реформа в Україні повинна включати вбудову в Конституцію держави недопущення будь-якого впливу уряду на суд. Оскільки, незалежність судді, який виносить незалежне рішення на підставі закону – є складовою верховенства права.

Крім того, невід’ємною складовою судової реформи було названо достатнє підвищення заробітної плати суддів та працівників судів. Оскільки, на думку сенатора та конгресмена, якщо державний службовець отримує недостатню, неадекватну оплату праці, він автоматично починає очікувати на додаткові оплати, шукати таких джерел.

Реформа судової системи, як бачать цей процес представники парламенту США, повинна йти поступово, не допустимими є зриви в роботі системи.

Досить цікавим для членів Ради суддів України була практика співпраці законодавчої та судової гілок влади США.

Суд - єдиний орган, уповноважений тлумачити Конституцію та закони. Однак в той же час, яка зазначали представники парламенту США, суд повинен поважати наміри законодавця. В Конгресі наявна практика зустрічей конгресменів з федеральними суддями на умовах довіри для обговорення тих чи інших проблем. Суддям необхідно розуміти, що мали на увазі законодавці, для того, щоб тлумачити закон відповідно. Тому спілкування з конгресменами, на думку і самих суддів, є досить доцільним.

В той же час, американські колеги зазначали, що судді повинні уникати втручання в політичні процеси, при такому втручанні вони виглядають залежними. Люди не повинні бачити, що суддя є політично залежним. Судді мають експертні знання, однак вплив на політичну ситуацію є досить складним процесом. Тому в Америці існує практика, коли ініціативи суддівського корпусу виражають конференції суддів (аналог української Ради суддів), або певна група суддів, асоціації суддів. Ці суб’єкти готують та надають певні рекомендації комітетам з судочинства обох палат парламенту і з цього може починатися законодавчий процес. Такий досвід може стати в нагоді для української суддівської спільноти, враховуючи стрімкий розвиток суддівського самоврядування в нашій країні.

Американські судді поділилися з українськими колегами досвідом співпраці з ЗМІ, блогерами в напрямку впливу на законодавчий орган, зокрема, в частині збільшення заробітної плати. Саме така співпраця, наприклад, 300-400 заходів блогерів, публікації в ЗМІ дозволяють судовій системі впливати на парламент.

Також цікавим є досвід США, коли від імені всієї судової системи виступає Голова Верховного суду США. Зокрема, Голова Верховного суду постійно веде переговори з парламентом з питання збільшення заробітної плати федеральних суддів.

Спілкуючись з представниками американського парламенту та суддями, українська делегація усвідомила, що судова реформа в нашій державі, удосконалення та очищення всієї системи державного управляння можливе лише за ефективної співпраці всіх гілок державної влади, з однією спільною метою – побудови правової держави.

Людмила Волкова,

Суддя Харківського окружного адміністративного суду, член Ради суддів України.