Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

21.11.2019, 12:48

​У Києві презентовано результати опитування щодо задоволеності громадян функціонуванням столичних судів ​У Києві презентовано результати опитування щодо задоволеності громадян функціонуванням столичних судів

У Києві відбулося засідання круглого столу, під час якого були презентовані результати опитування учасників судових проваджень щодо їх задоволеності якістю функціонування судів у столиці. Проведення опитування відбулося за підтримки програми реформування сектору юстиції "Нове правосуддя", що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), громадською організацією "Міжнародна фундація розвитку" за безпосереднього сприяння Державної судової адміністрації України та Ради суддів України.

Слід зазначити, що подібне дослідження стосовно судів міста Києва проводилося вперше і мало на меті не тільки визначення рівня обслуговування громадян, які звертаються до суду, а й розробку рекомендацій щодо поліпшення судових послуг та підвищення рівня громадської довіри до судів.

Нормативною базою для проведення опитування стало рішення Ради суддів України від 02 квітня 2015 року №28, яким затверджено рамкову "Систему оцінювання роботи суду (СОРС): стандарти, критерії, показники та методи". Цим же рішенням Рада суддів України рекомендувала застосовувати СОРС для оцінювання роботи суду як у повному обсязі, так і окремих модулів, та періодично звітувати про результати на своїх засіданнях.

"Ми завжди заохочуємо проведення подібних досліджень незалежно від того, які потім отримуємо результати. Зрозуміло, що ми ставимо за мету покращення доступу до правосуддя, покращити рівень надання послуг судами і, зрозуміло, що у цих прагненнях ми не можемо базуватися виключно на результатах якоїсь самооцінки. Тому ми абсолютно адекватно сприймаємо всі результати досліджень, навіть ті, які вказують на якісь негативні моменти. Якби не було результатів цих досліджень, то ми б не знали куди нам рухатись. Я хочу запевнити, що даний звіт не залишиться поза увагою Ради суддів України і буде використаний для досягнення тих цілей, які ставить перед собою судова влада", - сказав Голова Ради суддів України Богдан Моніч, звертаючись до організаторів круглого столу.

Він також подякував керівнику програми "Нове правосуддя" Девіду Вону, фахівцю з моніторингу та оцінювання Програми Томасу Вертелецькому, голові правління громадської організації "Міжнародна фундація розвитку" Олесі Ващук, керівнику проекту "Опитування учасників судових проваджень щодо їх задоволеності якістю функціонування судів у місті Києві", експерту-соціологу, науковому керівнику Проекту Олегу Мазурику, керівнику Проекту опитування Анастасії Барцицькій, а також студентам-соціологам, які були інтерв'юерами, за грунтовну і різнобічну роботу, котру їм вдалося провести у київських судах. Богдан Моніч висловив сподівання, що результати Програми сприятимуть покращенню рівня задоволеності якістю їх функціонування.

Щодо самого опитування, то проводилось воно з 1 по 19 липня 2019 року (польовий етап) методом цілеспрямованої вибірки з дотримання принципу розумної достатності і соціально-демографічних квот відвідувачів у 12 судах міста Києва. Всього було опитано 1735 осіб. Їм пропонувалось оцінити роботу суду за вимірами якості: доступність суду; зручність та комфортність перебування у суді; повнота та ясність інформації; сприйняття роботи працівників апарату суду; дотримання строків судового розгляду; сприйняття роботи судді; судове рішення, та запропонувати свої рекомендації для якісних змін у роботі. Відтак, більшість відвідувачів (учасників судових проваджень) київських судів хочуть покращення комфорту у приміщеннях суду, організації та якості надання послуг, рекомендують збільшити штат працівників суду та посилити вимоги до їхньої роботи. І лише зовсім маленька частка з опитаних пропонує залишити все без змін.

Звіт про "Опитування учасників судових проваджень щодо їх задоволеності якістю функціонування судів у місті Києві" буде найближчим часом опубліковано на сайті Ради суддів України. Слідкуйте за оновленнями.

Пресслужба РСУ