Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

23.07.2024, 12:34

​У Львові відбулася конференція "Комунікація судової влади: єдиний голос як інструмент для розбудови довіри" ​У Львові відбулася конференція

Конференція скликалась Вищою радою правосуддя спільно з комунікаційною агенцією "Good to know" (Литва), Проєктом ЄС "Право-Justice" та Програмою USAID "Справедливість для всіх" з метою обговорення питань внутрішньої комунікації та поліпшення стратегічної комунікації судової системи. Організатори переконані, що ефективна координація діяльності органів судової влади, проактивна комунікація судів з медіа та громадськістю є важливими передумовами для підвищення рівня довіри суспільства до системи правосуддя.

Раду суддів України на конференції представляли – Голова РСУ Богдан Моніч, члени Ради, голова Комітету з питань співпраці з ЗМІ, державними та недержавними органами та організаціями Андрій Потапенко, суддя Касаційного адміністративного суду у складі ВС Володимир Кравчук та суддя Апеляційної палати Вищого антикорупційного Суду Валерія Чорна.

Голова Ради суддів України Богдан Моніч, під час роботи конференції, представив бачення Радою системи забезпечення функціонування судової влади через взаємодію органів суддівського врядування, самоврядування та судової влади. Головне, на його думку, забезпечення організаційної єдності функціонування судових органів та установ, що у підсумку має надати позитивні результати.

Богдан Моніч водночас визнав, що у сфері судової комунікації спостерігаються певні проблеми через відсутність єдиної комунікаційної політики внаслідок наявності великої кількості органів суддівського врядування та самоврядування.

Разом з тим, він зауважив, що після 2014 року ситуація почала змінюватися на краще, зокрема за підтримки міжнародних партнерів. Богдан Моніч закликав активізувати процес підтримки розвитку судової комунікації, особливо після того, як ВРП і ВККС знову стали повноважними.

У цьому контексті Голова Ради представив концепцію комунікаційної політики судової влади над якою зараз активно працюють в раді та в робочій групі, до якої входять представники органів та установ системи правосуддя.

"Концепція – це рамковий документ, на базі якого будуть розроблені типові документи для органів та установ системи правосуддя. І такий рамковий документ, гнучкий та універсальний, судовій владі зараз дуже необхідний", - зазначив Голова Ради суддів України.

Володимир Кравчук, член Ради суддів України, суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, заявив, що потрібно ставити перед собою досяжні цілі, враховуючи час, у якому ми всі живемо. За його словами, комунікаційна політика має бути адаптивною.

"Ми не можемо ігнорувати речі, які стали суттєвими трендами і в яких ми будемо жити ще досить тривалий час", - підкреслив він.

На його думку, лише тоді комунікації будуть ефективними, коли рівень довіри до судової влади буде не нижчим, ніж до інших політичних інститутів.

Андрій Потапенко, голова Комітету з питань співпраці з ЗМІ, державними та недержавними органами та організаціями відзначив покращення рівня внутрішньої комунікації між органами та установами системи правосуддя.

"Зараз працюють багато спільних робочих груп, до яких входять представники усіх органів та установ системи правосуддя, судді, судді у відставці, представники донорських та громадських організацій і саме в цих групах напрацьовуються рішення та різні нормативно-правові акти, які дозволяють нам стратегічно вибудовувати нашу комунікацію і не тільки", - сказав Андрій Потапенко.

Водночас він зазначив, що для підвищення професійної компетентності судових комунікацій необхідно розв'язувати питання гідної оплати праці працівників апаратів судів та залучення відповідних фахівців до пресслужб судів, розвивати інституту судді спікера, а також відновити офлайн навчання речників судів для підвищення кваліфікації та здобуття необхідних практичних навичок.

У підсумку роботи конференції Реда Мольєна, співзасновниця агенції "Good to know", співорганізатора заходу, презентуючи результати дослідження, присвяченого розвитку комунікацій у системі правосуддя, відзначила високий рівень розвитку комунікацій в Україні.

"Існує загальне розуміння того, що комунікація - це дуже важливий інструмент для суддівської влади для того, щоб зміцнювати суддівську незалежність суддів та громадську довіру до її рішень", - заявила вона.

Разом з тим, Реда Мольєна звернула увагу на те, що, враховуючи кількість органів судової влади в Україні, досить важко забезпечити уніфікований підхід до комунікацій, однак це реалістично, тому варто спрямувати зусилля для досягнення цієї мети.

Пресслужба РСУ