Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

02.02.2022, 09:21

У Раді суддів України обговорили питання ґендерної чутливості та удосконалення роботи судів з присяжними У Раді суддів України обговорили питання ґендерної чутливості та удосконалення роботи судів з присяжними

У Раді суддів України відбулася робоча зустріч з партнерами - представниками Програми USAID «Справедливість для всіх», під час якої було обговорено три питання, що потребують професійного обговорення та належного врегулювання, а саме: застосування Індексу ґендерної чутливості судової влади на щорічній основі; потенційна експертна підтримка від Програми Раді суддів у розробці ґендерної стратегії судової влади; удосконалення роботи судів з присяжними.

Як зазначила заступник керівника Програми USAID «Справедливість для всіх» Наталія Петрова, супровід усіх цих питань можливий за активного сприяння Ради суддів України, як органу суддівського самоврядування, що опікується і причетний до усіх процесів, які відбуваються у судовій владі.

Вітаючи учасників зустрічі, Голова Ради суддів України Богдан Моніч зазначив, що Рада завжди відкрита і готова сприяти будь-яким ініціативам, які, своєю чергою, скеровані на вдосконалення судочинства.

«З 2018 року, відколи Рада суддів України звернула увагу суддівської спільноти і навіть суспільства на питання ґендерної рівності в діяльності установ судової влади та при відправленні правосуддя, багато що змінилося і змінилося на краще. Ми навчилися користуватися Індексом ґендерної чутливості в діяльності судової влади, який є інструментом виміру прогресу інтеграції принципу рівних прав, обов’язків і можливостей жінок і чоловіків у судовій системі, тому тепер маємо чітку картину гендерного складу судової влади. На часі - врахування гендерної чутливості при здійсненні правосуддя і ми готові над цим працювати», - повідомив Голова Ради суддів України.

Щодо розробки ґендерної стратегії судової влади, то за словами Богдана Моніча, вона має стати програмним документом, який передбачатиме цілий ряд системних заходів, до підготовки яких мають залучатися представники всіх органів та установ системи правосуддя.

А от питання удосконалення роботи судів з присяжними, на думку Голови РСУ, потребує детального аналізу, обговорення і законодавчих змін.

Богдан Моніч також зазначив, що Рада суддів України вже найближчим часом розгляне створення робочих груп з питань, які підіймалися під час обговорення.

«В сьогоднішній нашій зустрічі взяли участь 14 членів Ради суддів України і я вдячний їм за таку зацікавленість, тому дозволю собі висловити сподівання, що напрацьовані в майбутньому матеріали, стануть основою для позитивних змін в системі судочинства», - підсумував Голова Ради суддів України.

Пресслужба РСУ