Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

04.03.2024, 11:48

У ВС презентовано Висновок КРЕС №26 (2023) "Рухаючись вперед: використання допоміжних технологій у судочинстві" У ВС презентовано Висновок КРЕС №26 (2023)

У Верховному Суді 1 березня 2024 року було презентовано Висновок КРЕС №26 (2023) "Рухаючись вперед: використання допоміжних технологій у судочинстві".

Висновок було підготовлено на основі Великої хартії суддів (2010), попередніх висновків КРЕС, зокрема Висновку №14 (2011) "Правосуддя та інформаційні технології (ІТ)" а також відповідних документів Ради Європи з урахуванням принципів та рекомендацій міжнародних організацій щодо використання штучного інтелекту (ШІ) в судових системах та їхньому середовищі.

Раду суддів України під час засідання круглого столу й обговорення представляли Голова Ради суддів України Богдан Моніч та Андрій Потапенко – член РСУ, голова Комітету з питань співпраці зі ЗМІ, державними та недержавними органами та організаціями.

Якщо коротко, то головна дискусія точилася навколо можливості використання суддями ШІ в написанні судових рішень і, що більш предметно, у застосуванні ШІ як асистивної технології для вдосконалення Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС).

Відтак, основну презентацію для учасників обговорення представили Віктор Городовенко, представник від України в КРЕС, суддя Конституційного Суду України, та суддя Верховного Суду, голова Комітету Ради суддів України з питань дотримання етичних норм, запобігання корупції й врегулювання конфлікту інтересів Єгор Краснов (заступник представника), які брали участь у підготовці та затвердженні даного Висновку КРЕС.

Віктор Городовенко під час свого виступу зазначив, що розуміння використання інформаційних технологій та перші "червоні лінії" використання ІТ в суді було закладено ще у 2011 році Висновком №14 для того, аби суспільство не перейшло від "людського" правосуддя до "правосуддя машин".

У Висновку №26 "червоні лінії", загрози, відповідальність суддів, виклики, позитивні й прогресивні рішення,  які несе в собі ШІ, ще більш деталізовані, згруповані та розтлумачені. Головним залишається те, що "саме судді є відповідальними за дотримання і захист прав сторін і саме судді є тими, хто відповідає за застосування інформаційних технологій у правосудді" – зазначається у Висновку.

"Висновок КРЕС нам з одного боку говорить про те, що уже є певні побоювання щодо втрати контролю або заміщення людської ролі в судочинстві. Але він говорить і про те, що використання ШІ є все ж неминучим. Разом з тим, він нас уже зосереджує на можливостях для взаємодоповнення та підтримки між технологіями та судовими працівниками", - сказав Богдан Моніч.

Андрій Потапенко долучився до обговорення питань впровадження та ефективності електронного суду, а також щодо актуальності законодавчих ініціатив запровадження дистанційного з'їзду суддів та надання помічникам суддів права підписувати електронні примірники судових рішень власним КЕП або за дорученням судді використовувати КЕП судді.

Щодо власне заходу, то до обговорення були запрошені й взяли участь у засіданні судді Верховного Суду, Конституційного Суду України, місцевих загальних та апеляційних судів, Вищої ради правосуддя, Національної школи суддів України, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, представники Комітету ВРУ з питань правової політики, Міністерства юстиції України, Державної судової адміністрації України, науковці, адвокати, представники ЗМІ та громадськості.

Зазначимо, що круглий стіл спільно організували Верховний Суд і відділ програм співробітництва Ради Європи в межах проєкту РЄ "Підтримка судової влади України в умовах війни та післявоєнного періоду".

Відеозапис заходу доступний на ютуб-каналі Верховного Суду за посиланням – https://www.youtube.com/watch?v=dwOE6Z0fltA.

Пресслужба РСУ