Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

23.02.2018, 12:16

В Києві презентовано першу щорічну доповідь про стан незалежності суддів в Україні В Києві презентовано першу щорічну доповідь про стан незалежності суддів в Україні

Сьогодні, 23 лютого 2018 року очільники судових установ зібрались для обговорення щорічної доповіді про стан незалежності суддів в Україні.

Законом України «Про Вищу раду правосуддя» від 21 грудня 2016 року № 1798-VIII передбачено, що з метою забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя Вища рада правосуддя у співпраці з органами суддівського самоврядування, іншими органами та установами системи правосуддя, громадськими об’єднаннями готує й оприлюднює щорічну доповідь про стан забезпечення незалежності суддів в Україні.

Для підготовки документа у 2017 році створено Постійну комісію Вищої ради правосуддя з підготовки щорічної доповіді про стан забезпечення незалежності суддів в Україні (Постійна комісія) до складу якої входять і представники Комітету забезпечення гарантій незалежності суддів, правового захисту суддів, соціального захисту суддів та їх сімей Ради суддів України.

13 лютого 2018 року Вища рада правосуддя рішенням затвердила Щорічну доповідь за 2017 рік «Про стан забезпечення незалежності суддів в Україні».

Перша доповідь містить огляд основних етапів судової реформи та її головних досягнень – внесення змін до Конституції України, оновлення законодавства про судоустрій і статус суддів, процесуального законодавства, зміни системи судоустрою та створення нового Верховного Суду, скасування випробувального терміну для суддів та введення процедури кваліфікаційного оцінювання всіх працюючих суддів тощо. Окрему увагу приділено статусу, порядку формування та основним напрямам діяльності Вищої ради правосуддя, адже у процесі судової реформи в Україні на законодавчому рівні відповідно до європейських стандартів було створено орган для забезпечення незалежності суддів, який має відігравати ключову роль у всіх питаннях, що стосуються статусу суддів, а також функціонування та іміджу судових інститутів.

Голова суддівського самоврядування під час презентації щорічної доповіді про стан забезпечення незалежності суддів в Україні зазначила, що це вперше в Державі судова гілка влади отримала грунтовний і публічний документ, який визначатиме поступальний рух в забезпеченні суддівської незалежності."Ми маємо подолати те явище, яке ми називаємо "порушенням незалежності суддів", а в розуміння цього входить і питання суддівської винагороди, і застосування засобів тиску на суддю, і охорона судів. Щодо останнього, то всі мають чітко усвідомити, що відсутність безпеки у суді породжує недовіру до судового рішення." - підкреслила Валентина Сімоненко.

Голова Департаменту правосуддя та правового співробітництва Ради Європи Ханне Юнкер, повідомила, що минулого тижня Радою Європи також оприлюднено звіт про стан суддів в усіх державах-членах РЄ щодо незалежності.

«У публічній доповіді констатовано окремі випадки та сценарії, які викликають занепокоєння суддів у Європі, якими, насамперед, є спроби виконавчої влади через законодавчі зміни чи інші заходи взяти під контроль вищі ради правосуддя чи зробити судову владу підзвітною виконавчій»,– наголосила Ханне Юнкер. 

Голова Верховного Суду Валентина Данішевська наголосила, зокрема, на необхідності підвищення стандартів незалежності судової влади та проведення широкої просвітницької роботи стосовно важливості незалежного суду.

«Незалежного суду хочуть усі, але в Україні це бажання є особливим: кожен хоче, щоб суд був незалежним від його опонента. Українці ще не здатні сприймати рішення суду, прийняті не на їхню користь» – зазначила Валентина Данішевська.

Окрім Голови Ради суддів України участь у заході взяли члени Ради Вячеслав Наставний, Богдан Моніч, Олена Журавська, члени та представники Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Національної школи суддів України, Державної судової адміністрації України, судді Конституційного Суду України, Верховного Суду, судів першої та апеляційної інстанцій, представники правоохоронних та інших органів державної влади, громадянського суспільства та міжнародних організацій, представники та експерти Ради Європи.
Відео з презентації можна передивитись тут.

Прес-служба РСУ