Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

28.09.2018, 08:09

​В Одеському АГС обговорили забезпечення прав осіб з інвалідністю та маломобільних груп населення ​В Одеському АГС обговорили забезпечення прав осіб з інвалідністю та маломобільних груп населення

В Одеському апеляційному господарському суді відбувся освітній семінар на тему: "Забезпечення прав осіб з інвалідністю та маломобільних груп населення".

Організатори заходу: Одеський апеляційний господарський суд, Громадська організація "Асоціація суддів господарських судів України" спільно з Всеукраїнською громадською організацією "Правозахисна спілка інвалідів".

З вітальним словом до організаторів та учасників семінару звернулася суддя Одеського апеляційного господарського суду, член Ради суддів України Галина Діброва, зазначивши, що поряд з проведенням таких просвітницьких заходів, вирішення багатьох важливих питань залежить від готовності, зокрема, і судової гілки влади, реально забезпечувати права осіб з інвалідністю та маломобільних груп населення.

"Саме Одеським апеляційним господарським судом вже зроблено чимало для забезпечення будівлі суду та прилеглої території всім необхідним для комфортного перебування маломобільних груп населення. Зокрема, обладнано вхід для людей з особливими потребами, встановлено кнопку виклику персоналу суду для допомоги й таблички з шрифтом Брайля, нанесено спеціальне маркування для людей із вадами зору у місцях можливої небезпеки, побудовано пандуси та обладнано місця для паркування автотранспорту", - наголосила членкиня Ради суддів України.

Відтак, під час семінару було обговорено низку важливих питань, а саме: ефективність судового захисту для осіб з інвалідністю, порядок виконання судових рішень, працевлаштування та державна соціальна допомога, її розміри, підстави для призначення, збільшення, забезпечення права на безкоштовну правову допомогу.

Заступник голови Ради адвокатів Одеської області Андрій Костін на реальних прикладах з судової практики Європейського суду з прав людини розкрив тему захисту прав осіб з інвалідністю в міжнародному аспекті.

У підсумку, учасники зібрання висловили сподівання, що у майбутньому таких заходів, скерованих на ознайомлення з особливостями забезпечення доступу до правосуддя та захисту прав осіб з інвалідністю й маломобільних груп, буде проводитися не тільки в Одесі, а й в усій Україні. 

За  інформацією суду

Прес-служба РСУ