Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

21.10.2015, 13:35

Валентина Сімоненко - "При застосуванні механізмів досудового вирішення спорів суддя виступає посередником Валентина Сімоненко -

У Дніпропетровську відбувся дводенний навчальний семінар для суддів на тему: "Досудове врегулювання спорів за допомогою судді".

Захід організовано в рамках реалізації компоненту"Досудове врегулювання спорів за допомогою судді" українсько-канадського Проекту "Освіта суддів для економічного розвитку", що реалізується Офісом Уповноваженого з федеральних судових справ Канади спільно з бенефіціаром Проекту - Вищою кваліфікаційною комісією суддів України.

Головною метою заходу стало обговорення результатів дворічного пілотування процедури досудового врегулювання спорів в пілотних Івано-Франківському міському, окружному адміністративному судах, Малиновському районному суді міста Одеси, Одеському окружному адміністративному суді, ознайомлення суддів загальних та адміністративних судів Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Кіровоградської, Полтавської, Харківської областей з розвитком механізмів зазначеної процедури, перевагами та ключовими факторами, які необхідно враховувати в процесі таких засідань, та набуття суддями практичних навиків проведення процедури досудового врегулювання.

Вітаючи учасників семінару, Голова Рада суддів України Валентина Сімоненкоподякувала Офісу Уповноваженого з федеральних судових справ Канади за організацію та підтримку заходу та зазначила, що свого часу в українських судах існувала практика використання мирових угод, коли суддя досліджував докази та зустрічався зі сторонами з метою мирного врегулювання спорів та конфліктів. За її словами, ця практика дуже добре себе зарекомендувала, хоча і не мала розвитку та закріплення в українському судочинстві. "Сьогодні ми повертаємося до мирових угод, але вже як до ефективного міжнародного досвіду з досудового врегулювання спорів. Наші судді завдяки, зокрема, канадському проекту пройшли відповідне навчання і вже застосовують процедуру досудового врегулювання спорів у судах, яка, сподіваюсь, посяде гідне місце в процесі здійснення правосуддя", − наголосила Голова Ради суддів України.

Олег Шаков – директор відділу міжнародного співробітництва Офісу Уповноваженого з питань федеральних суддів Канади, керівник проекту, відкриваючи семінар наголосив, що за час реалізації проекту в Україні підготовлено більше 200 суддів, які оволоділи навичками досудового вирішення спорів. "Якщо говорити про процедури досудового врегулювання спорів у цілому, то такі процедури отримали законодавчий статус в багатьох країнах Європи та в Америці. Це економія грошей як державою, так і громадянином, а також часу, оскільки не потрібно проходити всі стадії підготовки до процесу та сам процес, і можливість особисто брати участь у вирішенні свого питання та відчути відповідальність за прийняте рішення. Для України це на часі ще й тому, що допоможе зняти напруженість в суспільстві та підвищити довіру до судової влади", − підкресли Олег Шаков.

Під час роботи семінару суддя Суду Королівської Лави провінції Саскачеван пан Тадеуш Зажечни та суддя Суду Королівської Лави провінції Манітоба пан Дональда Брика ознайомили учасників з перевагами використання процедури досудового врегулювання спорів для судової системи загалом та для судді-медіатора, зокрема, механізмами досудового врегулювання спорів за допомогою судді та ключовим факторами, які необхідно брати до уваги в процесі проведення засідання з досудового врегулювання спору.

Експерти-адвокати з Канади Тоні Маркс та Алан Макінтайр провели практичне заняття на тему: "Як досягти домовленості у справі" та розповіли про переваги застосування процедури досудового врегулювання спорів з адвокатської точки зору.

З українським досвідом застосування процедури досудового врегулювання спорів за допомогою судді ознайомили колег представники пілотних судів: голова Івано-Франківського міського суду Тарас Антоняк, голова Малиновського районного суду Леонід Лічман, суддя Івано-Франківського окружного адміністративного суду Оксана Лучко.

Презентуючи результати дворічного пілотування Голова Одеського окружного адміністративного суду Олег Глуханчук наголосив: "Процедура досудового врегулювання спору за участю судді пропонує щонайменше три переваги: швидкість, конфіденційність та, як засвідчує загальна практика проведення, високий рівень результативності. Важливо, що переговори відбуваються без звичного судового формалізму (не в формі судового засідання, без фіксації процесу та без використання атрибутів судової влади), але вони проходять в приміщенні суду, а тому ототожнюються із справедливим правосуддям."

Серед інших додаткових переваг застосування цього механізму наводились: забезпечення вирішення справи на ранній стадії; ефективне використання робочого часу суддів і ресурсів суду; уникнення сторонами судових витрат на розгляд справи і апеляційне оскарження; можливість врегулювання спору в приватному порядку, на умовах дотримання конфіденційності; переможцями є обидві сторони; можливість уникнути емоційного виснаження і втоми; процедура допомагає уникнути непотрібної судової тяганини; у більшості випадках результат досягається протягом одного робочого дня.

Наступним кроком запровадження процедури досудового врегулювання спорів в Україні мають стати зміни до процесуальних кодексів, які дозволять застосування даної процедури. "А загалом, в умовах постійного штучного створення атмосфери тотальної недовіри до судової влади досудове врегулювання спорів за допомогою судді в спілкуванні по справі може бути не лише додатковим механізмом вирішення судових спорів, а також одним із практичних та дієвих інструментів відновлення довіри до судової влади", − наголосила Валентина Сімоненко.

Прес – центр судової влади