Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

12.02.2015, 15:29

Відбулася прес-конференція "Судова система і реформа правосуддя очима громадян, експертів та суддів – точки напруги" Відбулася прес-конференція

12 лютого 2015 року у приміщенні Укрінформу (м. Київ, вул. Б. Хмельницького, 8/16) відбулася прес-конференція "Судова система і реформа правосуддя очима громадян, експертів та суддів – точки напруги",організована Центром політико-правових реформ.

У заході взяли участь експерт Реанімаційного пакету реформ Михайло Жернаков, директор програмної ініціативи "Права людини і правосуддя" Міжнародного фонду "Відродження" Роман Романов, директор Фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" Ірина Бекешкіна та аналітик цього фонду Марія Золкіна, заступник голови правління Центру політико-правових реформ Роман Куйбіда.

До участі в прес-конференції запрошений Секретар Ради суддів України Анатолій Марцинкевич, який зауважив, що Рада суддів України завжди підтримувала і підтримує ті акції, що дають можливість бачити судову систему зі сторони. Деякий подив викликало одне з питань, а саме: щодо ставлення респондента до суддівських привілеїв та суддівської недоторканності. Секретар Ради суддів України наголосив, що ніяких привілеїв у суддів немає, а щодо суддівської недоторканності, то вона досить відносна, тому що діюче законодавство дає можливість відкривати кримінальне провадження відносно будь-якого судді.

Водночас, А. Марцинкевич звернув увагу на те, що на роботу судів впливає зовнішній фактор. Судова система має бути більш самостійна, не має бути розділена та має давати відсіч і владі й олігархам.

Крім цього, А. Марцинкевич оголосив, що Радою суддів України прийнято за основу систему оцінки якості роботи суду: стандарти, критерії, показники та методи. Дану систему оцінки направлено до усіх судів для надання пропозицій, що в подальшому будуть опрацьовані та враховані при затвердженні. 

Аналітичний звіт за результатами загальнонаціонального на експертних опитувань на тему:«Судова реформа: точки напруги»