Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

03.10.2015, 09:01

Відбулось засідання Ради суддів України Відбулось засідання Ради суддів України

Другого жовтня 2015 року відбулося засідання Ради суддів України.

Одним з найважливіших питань порядку денного було обговорення проекту звернення до Венеціанської Комісії щодо відповідності європейським стандартам Проекту змін до Конституції України в частині правосуддя. Доповідали з цього питання члени Ради суддів Григорій Алейніков, Вадим Бутенко, Петро Денисюк, Олександр Сасевич.

Зазначимо, що після оприлюднення на сайті Конституційної комісії 22 серпня 2015 року Проекту змін до Конституції України в частині правосуддя, який схвалений Конституційною Комісією та направлений до Венеціанської Комісії, в Раду суддів України почали надходити звернення від суддів судів усіх юрисдикцій щодо механізму припинення повноважень суддів, призначених на посаду судді вперше.

В Раді суддів України зауважують що, метою будь-яких змін до Основного Закону мають бути вдосконалення положень Конституції України та посилення існуючих гарантій незалежності суддів, а не «принципи політичної доцільності» тощо. Представники судової гілки влади як ніхто інші зацікавлені у реформі судової системи, підсилення незалежності та зміцнення довіри суспільства, але вважають, що позитивні положення Проекту повністю нівелюються положеннями, які суперечать і не відповідають міжнародним стандартам.

Також Рада суддів України заслухавши доповідь члена Ради суддів Богдана Моніча більшістю голосів прийняла рішення про звернення до Президента України щодо невідкладного вирішення питання про переведення суддів на посади до інших судів, які отримали позитивні рекомендації Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та були скеровані до Адміністрації Президента України. Станом на день даного звернення близько 200 таких рекомендацій залишається нереалізованими у зв’язку із відсутністю Указу Президента України про переведення суддів. За словами доповідача така ситуація призводить до того, що суди куди рекомендовані судді й досі працюють із надмірним навантаженням, а рекомендовані судді, після отримання рекомендацій від ВККСУ, вже більше семи місяців очікують на переведення до відповідних судів.

У зв'язку з прийняттям Закону України "Про Національну поліцію" та внесенням змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів", Радою суддів України внесено зміни до положення "Про Державну судову адміністрацію України".

Вказаними змінами на Державну судову адміністрацію України покладено завдання підтримання громадського порядку в суді, припинення проявів неповаги до суду, а також охорона приміщень суду, органів суддівської системи, виконання функцій щодо державного захисту суддів, працівників суду, створення та забезпечення діяльності підрозділу відомчої воєнізованої охорони.

Питання щодо підготовки бюджетного запиту на 2016 рік та про стан виконання рішень Ради суддів України щодо посилення ролі органів суддівського самоврядування в питаннях формування бюджету органів судової влади доповідала виконуючий обв’язки Голови Державної судової адміністрації Ольга Булка. В своїй доповіді виконуючий обов’язки Голови зауважила, що в наступному році для судової влади планується виділити трохи більше 5,5 млрд гривень. Розмір коштів, передбачених на капітальні видатки, зросте на 30%, на соціальні виплати - на 45%. Потреба судової влади у 2016 році становить 11 млрд 780 млн гривень, а задоволена на 48%.Також Ольга Булка підкреслила, що наразі є проблеми, які потребують вирішення, а саме: дефіцит у розмірі 713 млн грн на оплату праці працівників апарату судів; відсутність коштів на створення та утримання воєнізованої охорони; гарантувати компенсації суддям, які переведені до інших судів та повернення фінансування Національної школи суддів України від Міносвіти до ДСА України.

На засіданні було також прийнято рішення про заохочення суддів, працівників апаратів судів та Державної судової адміністрації України.