Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

09.04.2015, 10:40

Відбувся круглий стіл з питань незалежності судової влади в Україні Відбувся круглий стіл з питань незалежності судової влади в Україні

09 квітня 2015 року голова Комітету забезпечення гарантій незалежностісуддів Ради суддів України Михайло Новіков взяв участь у роботі круглого столу на тему “Чи загрожує наявність ст.375 КК України незалежності судової системи України”.

У роботі круглого столу взяли участь Станіслав Кравченко, заступник Голови Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ,Наталія Марчук, суддя Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ, Анна Колесник, адвокат, голова Комітету захисту прав людини (при НААУ), Марк Сегал, головний експерт проекту ЄС "Підтримка реформ в сфері юстиції в Україні", Євген Солодко, адвокат, представники проекту ЄС “Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні” та члени Національної асоціації адвокатів України.

“На сьогодні судова система в Україні найбільш злагоджена і добре працює на відміну від інших гілок влади. Сьогодні суду довіряють більше 50% учасників судових процесів, а не 3%, як, це розказують суспільству” – акцентував увагу присутніх суддя Михайло Новіков.

Під час дискусії учасники обговорили стан судової реформи та проблеми, які постали перед судовою системою, висловили занепокоєння інформаційною кампанією в засобах масової інформації, яка призводить до дескредетації судової системи, оскільки питання довіри до судової влади належить не лише до компетенції суддів та працівників установ судової системи, це питання ширше і глибше, і воно стосується всіх гілок та органів влади, а також наголосили на тому, що право на справедливий суд має бути забезпечено усім категоріям громадян.

Довідково:

Кримінальний кодекс України

Стаття 375. Постановлення суддею (суддями) завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови

1. Постановлення суддею (суддями) завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови -карається обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на строк від двох до п'яти років.
2. Ті самі дії, що спричинили тяжкі наслідки або вчинені з корисливих мотивів чи в інших особистих інтересах, -караються позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років.

Висновок Судової палати у кримінальних справах Верховного Суду України щодо питання про початок кримінального провадження стосовно суддів, яке пов'язане зі здійсненням ними судочинства