Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

13.04.2021, 12:27

​Вища рада правосуддя погодила перерозподіл коштів на суди ​Вища рада правосуддя погодила перерозподіл коштів на суди

Вища рада правосуддя на своєму засіданні, 13 квітня 2021 року, погодила перерозподіл бюджетних видатків Державного бюджету за КЕКВ 2111 («Заробітна плата») та КЕКВ 2120 («Нарахування на оплату праці») в розрізі судів згідно з поданням ДСА України.

Перерозподіл бюджетних асигнувань здійснюватиметься в розрізі судів з урахуванням основних складових заробітної плати (оклад, доплати за ранг і вислугу років) та стимулюючих виплат у розмірі 50%.

"Ми розподіляємо грошові кошти саме на забезпечення виплат заробітних плат і стимулюючих працівникам апарату судів та помічникам суддів, а не суддям",- зазначив виконувач обов'язків Голови ВРП Олексій Маловацький.

Голова Ради суддів України Богдан Моніч, який також брав участь у засіданні через відеоконференцзв'язок, звернувся до членів ВРП підтримати пропозиції ДСА України виходячи із виплати 50% стимулюючих.

"Безумовно, більш рівномірно розподіляться кошти, якщо виходити з розміру стимулюючих 20%, але ми всі розуміємо, що це все одно не вирішує проблему належного фінансування органів судової гілки влади. Якщо ми перерозподіляємо кошти виходячи з 20%, то у якихось судів потрібно буде забрати 297,8 мільйонів гривень, якщо ми перерозподіляємо виходячи стимулюючих 50%, то ми забираємо 173,3 мільйона гривень. Але в подальшому ми розраховуємо на те, що буде прийнятий законопроект, який на сьогоднішній день вже внесений у парламент, і яким передбачено виділити додатково 600 мільйонів гривень для судової влади, з яких на заробітну плату буде виділено 412 мільйонів гривень. Якщо порівняти ті розрахунки, які надані ДСА України навіть з урахуванням тих коштів, то цифри не суттєво відрізняються. Тому я думаю, що на цьому етапі ми можемо обмежитись тим, щоб розподілити кошти виходячи з виплати 50% стимулюючих. Хочу ще раз підкреслити, що це одна з умов Міністерства фінансів, які вказують на те, що судова гілка влади має хоча б якось здійснити цей перерозподіл, позаяк перерозподіл ставиться у пряму залежність до того, чи будуть вони підтримувати внесення змін у Закон України "Про Державний бюджет", які стосуються збільшення фінансування на судову гілку влади", - наголосив Богдан Моніч.

Як інформувала т.в.о. Голови ДСА України Людмила Гізатуліна, у результаті такого перерозподілу працівникам апаратів забезпечується виплата основних складових заробітної плати та стимулюючих виплат у розмірі 50% у тих судах, де наявний надлишок відповідних бюджетних асигнувань, а кошти, які перевищують суму, необхідну для виплат у вказаному обсязі, будуть направлені тим місцевим загальним судам, у яких річний фонд оплати праці не забезпечений навіть основними складовими заробітної плати.

Водночас, як було зазначено під час засідання, перерозподіл не забезпечує в повному обсязі виплату основних складових заробітної плати працівникам апаратів судів. Для забезпечення фонду обов’язкових виплат потрібно 2 мільярди 909,3 мільйона гривень, а фактичний фонд (включаючи кошти, які перерозподіляються) становить 2 мільярди 856,5 мільйона гривень. Тож існує критична потреба у внесенні змін до Держбюджету та дофінансуванні судів.

Пресслужба РСУ