Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

22.04.2021, 07:12

​Вища рада правосуддя представила уніфіковані рекомендації для судів щодо безпечної роботи в умовах карантину ​Вища рада правосуддя представила уніфіковані рекомендації для судів щодо безпечної роботи в умовах карантину

Вища рада правосуддя представила уніфіковані рекомендації для судів щодо безпечної роботи в умовах карантину. Рекомендації були розроблені Вищою Радою правосуддя у партнерстві з Консультативною Місією Європейського Союзу в Україні.

До обговорення рекомендацій були запрошені очільники усіх органів та установ системи правосуддя, які залучені до організації роботи судів і забезпечені доступу громадян до правосуддя, а також представники адвокатських спільнот, органів прокуратури та Національної школи суддів України.

Одним з ключових спікерів в обговоренні рекомендацій був Голова Ради суддів України Богдан Моніч, позаяк саме Рада суддів України однією з найперших відреагувала на можливі загрози пандемії. У березні 2020 року своїм листом від 16 березня 2020 року № 9-рс-186/20 рекомендувала судам на період карантинних заходів запровадити особливий режим роботи судів. Ці рекомендації були затверджені рішенням РСУ №19 від 17 березня 2020 року "Щодо організації роботи судів та органів суддівського самоврядування в мовах карантину". Вже 19 березня 2020 року Комітет Верховної Ради України з питань правової політики ухвалив звернення до громадян України щодо функціонування органів правосуддя на період карантину, в якому наголосив, що запропоновані Радою суддів України рекомендації мають забезпечити епідеміологічну безпеку в судах.

Богдан Моніч звернув увагу учасників презентації та міжнародних партнерів на те, що в Україні для вирішення усіх питань внутрішньої діяльності судів діє суддівське самоврядування, яке здійснюється через збори суддів, Раду суддів України, з'їзд суддів і саме до повноважень Ради суддів України належить питання організації роботи суддів, в тому числі й забезпечення організаційної єдності й функціонування органів судової влади. Та все ж остаточне рішення стосовно діяльності конкретного суду, виходячи із завдань суддівського самоврядування, приймають збори суддів конкретного суду.

Богдан Моніч також зазначив, що в Україні через відсутність масок, антисептиків чи якихось інших засобів індивідуального захисту, не припинив свою роботу жоден суд. Разом з тим, в окремих судах, використовуючи, на його думку, досить гнучкі рекомендації, які затвердила Рада суддів України у березні минулого року, здійснюється перешкоджання, зокрема, журналістській діяльності.

"Водночас до нас надходила інформація, що окремі суди, користуючись нашими рекомендаціями, які є досить гнучкими, не допускають в зали засідань журналістів. Не допускаючи в зали судових засідань журналістів, вони і не забезпечують трансляцію судового засідання в мережу Інтернет онлайн. З цього приводу, в розвиток наших попередніх рекомендацій, 30 жовтня 2020 року було прийнято рішення РСУ №63, у якому ми звернули увагу на те, що неможливість проведення трансляції судового засідання може бути обумовлена тільки відсутністю технічного забезпечення для проведення трансляції. Тобто, ми ще раз звернули увагу судів, що якщо немає можливості допустити журналістів на судове засідання, то обов'язково має бути забезпечена трансляція слухань, особливо коли йдеться про резонансні і суспільно значущі справи, а обмежувати журналістів у доступі до суду, це обмежували принцип гласності правосуддя", – наголосив Богдан Моніч.

Ще одним прикладом використання гнучких рекомендацій РСУ Богдан Моніч назвав припинення роботи Софіївського районного суду Дніпропетровської області. Зі слів Голови РСУ цей суд припинив свою роботу не через те, що у нього не вистачає коштів на маски й антисептики, а через те, що захворіли практично всі працівники суду.

"Тобто, використовуючи наші рекомендації, Софіївський районний суд Дніпропетровської області, у квітні цього року припинив свою роботу через те, що всі його працівники стали контактними до тих осіб, які захворіли", - сказав Богдан Моніч.

Разом з тим, він звернув увагу на наявність у рекомендаціях ВРП питань, які не охопили рекомендації від РСУ, а це: кількість провітрювань, періодичність заміни масок та інше.

"Ми не охоплювали ці питання, тому що чудово розуміли, що на це у судах нема коштів. Тому, я сподіваюсь, що ті норми, які вже зараз прописала у своїх рекомендаціях ВРП, дадуть нам можливість нарешті вирішити питання про те, щоб уряд виділив судовій гілці влади хоч якусь частину коштів з протиковідного фонду. Тому що всі звернення, які надсилалися керівними органами судової влади на адресу уряду залишалися без реагування і жодної гривні з протиковідного фонду на судову гілку влади виділено не було", - підсумував очільник органу суддівського самоврядування.

В доповнення сказаного Богдан Моніч інформував учасників обговорення, що 09 квітня цього року РСУ ухвалила рішення, відповідно до якого ще раз попросили в КМУ виділити відповідне фінансування саме для судової гілки влади й саме для забезпечення у судах протиепідемічних заходів.

"Вже 20 квітня спільно з ДСА України ми звернулися з листом  до Президента України і Прем'єр-міністра України щодо першочергового доступу до вакцинації проти коронавірусної інфекції суддів та працівників апарату судів. Якою буде реакція - час покаже", - сказав Голова РСУ.

У підсумку свого виступу Богдан Моніч зазначив, що попри певні зауваження, які у нього є до рекомендацій і, які, на його думку, потребують безумовного доопрацювання, вони зможуть убезпечити добросовісних суддів, які не зловживаючи своїми процесуальними правами, від невиправданого притягнення до дисциплінарної відповідальності, а також стануть тим поштовхом, коли держава в особі КМУ зверне увагу на діяльність судової гілки влади в умовах пандемії і карантинних заходів.

Пресслужба РСУ