Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

07.11.2016, 15:01

Висновки Будапештської конференції "Суди та комунікація" – поглиблення необхідне Висновки Будапештської конференції

У Будапешті завершила роботу четверта щорічна міжнародна конференція з питань комунікації судової влади "Суди та комунікація".

Конференцію організувало Національне бюро з питань правосуддя Угорщини (The National Office for the Judiciary, далі - NOJ). Перша конференція з питань комунікації проводилася NOJ у 2013 році. З того часу вона відбувається щороку у жовтні місяці і збирає щоразу більше число комунікаторів від судової влади з країн Європи.

Заявлена NOJ мета нинішнього заходу полягала у створенні інтерактивного форуму, де представники місцевих (угорських) та іноземних судів зможуть ознайомитися з визнаними міжнародними методиками та належними практиками комунікації.

Відкриваючи форум, президент Національного бюро з питань правосуддя Угорщини професор Тюнде Хандо наголосила на важливості того, щоб добрі новини щодо функціонування судової системи доводилися до відома громадськості. На її думку, оскільки громадськість здійснює суспільний контроль за судочинством, велике значення має імідж судів (формування їх образу для сприйняття суспільством). Тому дуже важливими є відповіді на запитання: "Чи відомо суспільству, які цілі стоять перед судами, яка мета нашої діяльності? Чого нам вже вдалося досягнути?".

Відтак, відомі іноземні та місцеві (угорські) доповідачі говорили слухачам про велике значення покращення зв’язків з громадськістю в судах, про нові тренди та комунікаційні інструменти, захист судової системи від атак в пресі та медіа, можливості та засоби кризової комунікації в судах.

У своїх доповідях, директор із розвитку Судової адміністрації Данії Мерете Екхардт, Віце-президент Північно-нідерландського суду Жерард Тангенберг та керівник відділу комунікації Суду справедливості Європейського союзу Вільям Валасідіс, висловилися щодо необхідності покращення (поглиблення) зв'язків судів із громадськістю та застосування нових тенденцій в комунікації.

Вільям Валасідіс окреслив питання розвитку комунікації Суду справедливості Європейського Союзу в історичній хронології (1984 – введення практики поширення прес-релізів; 1991 – утворено прес-центр Суду; 2014 – утворено підрозділ з питань комунікації та посаду керівника з питань комунікації, яку обіймає доповідач) та роз’яснив основні елементи комунікаційної політики Суду.

Зокрема, зовнішня комунікація полягає у роз’ясненні рішень Суду суспільству та пресі; широко реалізовується практика відвідування суду громадськістю, журналістами, іншими професійними аудиторіями. Щодо внутрішньої комунікації, то вона набагато глибша. Пан Вільям Валасідіс зазначив, що, оскільки, у Суді справедливості ЄС працює понад 2500 осіб з різних куточків Європи, то всі - від прибиральниці до судді - повинні знати цілі та завдання, які стоять перед СС ЄС та слідувати політиці установи, а саме – "служити справедливості".

Усі доповідачі, які вчили, під час конференції, комунікувати суддів-спікерів з Європи, наголошували, що підвищення обізнаності з правом та судовою практикою, використання в судочинстві та комунікації "простої" мови, доступність інформації про суди та їх діяльність, а також робота з молодими громадянами ("поколінням майбутнього") є пріоритетними напрямками комунікації.

Україну на форумі представляв суддя Львівського окружного адміністративного суду Ростислав Москаль

Прес-центр судової влади