Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

03.01.2024, 11:24

ВККС України повідомляє: на 550 посад суддів в апеляційних судах подали документи всього 2074 кандидати ВККС України повідомляє: на 550 посад суддів в апеляційних судах подали документи всього 2074 кандидати

Вища кваліфікаційна комісія суддів 31 грудня 2023 року завершила прийом документів від учасників конкурсу на посади 550 суддів загальних, адміністративних та господарських апеляційних судів.

В цифрах і персоналіях кандидатів на посаду суддів в апеляційних судах розбирався кореспондент "Судово-юридичної газети" В'ячеслав Хрипун. Із документів, що подавалися претендентами, витікає, що у конкурсі на посади суддів апеляційних судів планують брати участь члени Вищої ради правосуддя, судді апеляційних судів, відомі адвокати, помічники суддів і навіть завідуючий складом та майстер з лісозаготівель. 

Відтак, за даними ВККС, всього документи подали 2074 кандидати (у 2019 році на конкурс на зайняття 346 вакантних посад суддів апеляційних судів, який у підсумку не відбувся, документи подали 2 208 кандидатів).

Більшість учасників конкурсу планують обійняти посади в загальних апеляційних судах – 789 учасників конкурсу подали документи для участі у конкурсі на посади суддів цивільної спеціалізації, а 912 кандидатів – на посади суддів кримінальної спеціалізації. Загалом – 1701 претендент.

Таким чином, поки що на одну вакантну посаду в загальних апеляційних судах є чотири претенденти.

Всього на конкурс ВККС, нагадаємо, "виставила" 425 вакантних посад суддів загальних апеляційних судів.

Втім, слід розуміти, що вже тривалий час спеціалізація в багатьох загальних апеляційних судах у певній мірі є умовною. Згідно з рішеннями зборів суддів, враховуючи нестачу суддів-криміналістів, судді цивільної спеціалізації залучені до розгляду кримінальних справ, перегляду ухвал слідчих суддів, а також до розгляду протоколів про адміністративні правопорушення.

Кандидатів на посади суддів апеляційних адміністративних і господарських судів значно менше.

Так, 190 претендентів мають намір змагатися за 67 посад суддів апеляційних адміністративних судів і 183 правника – за 58 посад суддів апеляційних господарських судів.

У ВККС наразі оптимістично оцінюють кількість поданих заяв на конкурс та зазначають, що конкурс однозначно відбудеться.

Разом з тим в Комісії визнають, що очікували на участь у конкурсі все ж більше кандидатів (восени були сподівання на кілька тисяч кандидатів).

"Ми чекали більше, але війна внесла корективи", - зазначив на своїй сторінці Facebook секретар Другої палати ВККС Сергій Чумак.

Втім, не виключено, що у перспективі сподівання і мрії ВККС про потужний конкурс на посади суддів апеляційних судів можуть бути ще більше скореговані.

Адже кандидатам на посади суддів потрібно подолати досить тернистий шлях – згідно з досвідом минулих конкурсів на посади суддів Верховного Суду тільки на етапі іспиту, якій складається з двох частин, "відсіюється" до 50% кандидатів.

Також, щодо певної кількості кандидатів, зокрема, з числа суддів першої інстанції, можуть виникнути суттєві зауваження у Громадської ради доброчесності, адже вже зараз, під час незавершеного кваліфікаційного оцінювання суддів, деякі з кандидатів мають ще неподолані негативні висновки ГРД. Так, багато зауважень громадськості може виникнути до принаймні частини з 46 суддів районних судів Києва (не рахуючи ще 7 суддів, тимчасово відряджених у столицю з регіонів), які подали документи для участі у конкурсі.

До частини кандидатів, вірогідно, у ВККС ще виникнуть питання у зв’язку з наявністю реального стажу діяльності в сфері права, який дозволяє їм претендувати на посади суддів апеляційних судів.

Ще до низки кандидатів виникнуть питання щодо їх досвіду в принципі, адже деякі з них зазначили, що на час конкурсу є безробітними. А ще частина претендентів має дуже специфічний досвід роботи, зазначивши, що наразі вони займають такі посади як: "майстер на лісозаготівельних роботах", "фахівець з оренди 2 категорії у секторі розвитку та технічної експлуатації мереж", "старший інспектор з протидії кіберзлочинам", "завідувач складу", "радник голови правління", "помічник нотаріуса", "детектив Бюро економічної безпеки" тощо.

Для участі у конкурсі документи також подали юристи обласних державних адміністрацій, комунальних підприємств, службовці Міністерства юстиції і навіть представник ТЦК та СП.

Крім того, мотиви участі певної кількості кандидатів, зокрема з числа суддів, які раніше провалили кваліфікаційне оцінювання суддів і наразі перебувають на межі звільнення, зрозуміти вкрай непросто.

Згідно з правилами конкурсу на посади суддів апеляційних судів, переможці конкурсу будуть обирати найбільш привабливі для них суди на підставі підсумкового рейтингу.

Відтак, у певній мірі може скластися ситуація, схожа з конкурсом на посади суддів місцевих судів, коли одразу в декількох областях суди не користувалися попитом у кандидатів. Через такий підхід чимало посад суддів в судах прифронтових областей залишилися вакантними.

При цьому 128 (з 425) запропонованих вакансій тільки суддів загальних апеляційних судів є вакансіями в судах, наближених або до лінії фронту або до кордону з РФ.

В цілому ж, звертає на себе увагу те, що на відміну від конкурсів до Верховного Суду та ВАКС у 2016-2019 роках, конкурс в апеляційні суди не викликав якогось надзвичайного ажіотажу серед правничої спільноти.

Більшість кандидатів, які подали документи – це судді судів першої інстанції, багато з яких вже не один рік намагаються змінити не тільки суд, де вони наразі працюють, але і область. Чималу кількість кандидатів з числа суддів складають також судді з судів, що опинилися в окупації або в зоні активних бойових дій, тобто повертатися наразі їм немає куди.

Крім того, є певна частина кандидатів, яких вже можна назвати "професійними учасниками" багатьох конкурсів. Практично ледь не кожен рік вони брали участь у різноманітних конкурсах та відборах – від конкурсів на посади суддів Верховного Суду, ВАКС та Конституційного Суду до відборів на посади членів Вищої ради правосуддя та різноманітних конкурсних комісій.

Адвокати (422) та науковці-правники (близько 150 представників) також у значній кількості будуть представлені на конкурсі.

З повним текстом статті можна ознайомитись тут

За інформацією "Судово-юридичної газети"