Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

19.04.2022, 10:15

​Заява Голови Ради суддів України Богдана Моніча ​Заява Голови Ради суддів України Богдана Моніча

Голова Ради суддів України Богдан Моніч категорично спростовує заяву глави Центру протидії корупції Віталія Шабуніна щодо, начебто, намагань "судової мафії скористатись війною, щоб повністю відновити владу".

Рада суддів України вкотре наголошує, що виконувала і буде виконувати вимоги чинного законодавства. Жодних ініціатив від РСУ та особисто Голови РСУ, спрямованих на скасування судової реформи не було, немає і не буде.

Ніяких намагань "скасувати ключову реформу країни й заповнити вакантні місця у ВРП без перевірок на доброчесність Етичною радою" не було і не здійснювалося.

Водночас, сьогодні вкрай важливим є відновлення окремих функцій ВРП на тимчасовій основі (наприклад надання згоди на затримання судді за скоєння державної зради).

Однак ні Голова РСУ, ні Рада суддів України не ініціювали це питання, а лише долучилася до обговорення вже запропонованих моделей.

Особиста позиція Голови Ради суддів України полягає в тому, що усі запропоновані моделі не відповідають Конституції України.

Найбільш оптимальним способом відновлення повноважень ВРП на цьому етапі є той, що вже запропонований законодавцем – обрання членів ВРП за визначеними процедурами, тобто за участю Етичної ради.

"Вимагаю від пана Шабуніна припинити обливати брудом суддівський корпус і мене особисто, займатися відвертими інсинуаціями, прикриваючись боротьбою з корупцією.

Пропоную скерувати свої зусилля на повернення до роботи Етичної ради у повному складі, адже всі законні можливості для цього є.

Представники української частини Етичної ради перебувають у Києві і готові приступити до виконання своїх функцій.

Одночасно звертаю увагу суддівської громадськості, народних депутатів України та Офісу Президента України на неприпустиме цькування суддів главою ЦПК, й цинічне використання у цьому війни та щоденної звитяги наших воїнів.

Персонально для пана Шабуніна повторю та наголошу ще раз – Рада суддів України виконувала і буде виконувати вимоги чинного законодавства. Жодних ініціатив від РСУ та особисто Голови РСУ, спрямованих на скасування судової реформи, не було, немає і не буде" – наголосив Богдан Моніч. 

Пресслужба РСУ