Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

19.05.2015, 12:23

Засідання Робочої групи з питань правосуддя Конституційної Комісії Засідання Робочої групи з питань правосуддя Конституційної Комісії

18-19 травня 2015 року відбулось засідання Робочої групи з питань правосуддя Конституційної Комісії участь у якому взяла Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко.

Під час засідання учасники зосередили свою увагу на питаннях інституту функціонального імунітету, основних напрямах діяльності органу відповідального за формування суддівського корпусу та нагляду за діяльністю суддів, фінансування судової влади тощо.

Як відомо, з метою напрацювання узгоджених пропозицій щодо змін до Конституції України із залученням до цієї роботи представників різних політичних сил, громадськості, вітчизняного та міжнародного експертного середовища, сприяння досягненню громадського та політичного консенсусу щодо вдосконалення конституційного регулювання суспільних відносин в Українібуло створено Конституційну Комісію.

Під час першого засідання Комісії 6 квітня 2015 року було сформовано три робочі групи які напрацьовуватимуть зміни до Конституції України за пріоритетними напрямками реформування – децентралізації, удосконалення конституційних засад правосуддя та конституційного регулювання прав, свобод і обов’язків людини та громадянина.

Довідково: Конституційна Комісія була створена Указом Президента України від 3 березня 2015 року як спеціальний допоміжний орган при Президентові України. Її персональний склад був затверджений Президентом 31 березня 2015 року.

До складу Конституційної комісії увійшли депутати парламентських фракцій, Голова Верховної Ради України, Заступник Голови Верховної Ради, три колишні Президенти України, Міністр юстиції України, представник Адміністрації Президента, відомі українські науковці у галузі права, практикуючі адвокати, судді, судді Конституційного Суду у відставці, суддя Європейського суду з прав людини у відставці, голова Ради суддів України, представники асоціацій органів місцевого самоврядування, представник Меджлісу кримськотатарського народу, представники громадських організацій тощо.

Представники міжнародних організацій та інституцій долучилися до роботи Комісії у ролі консультантів та спостерігачів.

Основними завданнями Конституційної Комісії є:

1) узагальнення практики виконання норм Конституції України, пропозицій щодо її вдосконалення з урахуванням сучасних викликів та потреб суспільства;

2) напрацювання узгоджених пропозицій щодо проведення конституційної реформи в Україні;

3) забезпечення широкого громадського та професійного обговорення пропозицій щодо проведення конституційної реформи в Україні;

4) підготовка законопроекту (законопроектів) щодо внесення змін до Конституції України;

5) сприяння налагодженню ефективного механізму взаємодії державних органів, інститутів громадянського суспільства та міжнародних організацій з питань підготовки і реалізації конституційної реформи в Україні;

6) забезпечення інформування громадськості про роботу з підготовки пропозицій щодо проведення конституційної реформи, її реалізації.

Прес-центр судової влади