Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

01.06.2016, 12:52

"Зв'язки з громадськістю в судах"- семінар-тренінг для суддів-спікерів

"Зв'язки з громадськістю в судах"- семінари-тренінги для суддів-спікерів протягом двох тижнів відбулися в обласних центрах Херсонщини, Миколаївщини, Дніпропетровщини та Запорізької області. Загалом, під час тренінгів свої навички у сфері комунікації підвищили майже 90 суддів-спікерів, яким колеги довірили представляти перед громадськістю позицію суду з усіх питань його діяльності.

Організатори заходу: Рада суддів України, Проект USAID "Справедливе правосуддя", Національна школа суддів України, Консультативна місія Європейського Союзу та Державна судова адміністрація України мали на меті сприяти розвитку комунікаційних навичок суддів-спікерів, ознайомити суддів з досвідом інших країн (США і Великої Британії) по налагодженню зв'язків з громадськістю в судах, з позицією Європейського суду з прав людини про право суспільства отримувати інформацію із зали суду під час розгляд гучних справ, проаналізувати типові проблеми, які постають перед представниками ЗМІ в суді під час висвітлення ними резонансних справ та визначити шляхи їх вирішення.

Власне, всі ті навички, які отримали судді-спікери під час навчання мають скеровуватися на вирішення найголовнішого завдання, що стоїть перед судовою системою України – відновлення довіри до судової влади.

Голова Комітету з комунікації Ради суддів України Олександр Сасевич, звертаючись до суддів зазначив, що комунікація зі ЗМІ, громадськими організаціями та суспільством – це таке ж важливе завдання, як і здійснення правосуддя. "Щодня ви приймаєте рішення, ухвалюєте постанови та іменем України виносите вироки. І наші громадяни мають розуміти, чому саме такі рішення приймаються, знати, якими законами керується суддя і, що це дає суспільству" – сказав член Ради суддів.

Відтак, під час тренінгу було розглянуто основні завдання судді-спікера у сфері налагодження зв'язків з громадськістю в судах, складові суспільного інтересу і судового розгляду резонансних справ, типи кризових ситуацій у суді та управління ними, а також судді-спікери отримали інформацію про базові навички спілкування з журналістами та представниками громадськості.

Своїми знаннями та досвідом в налагодженні комунікації з громадськість зі слухачами поділилися: Наталія Петрова - заступник керівника Проекту USAID "Справедливе правосуддя", Олександр Сасевич – суддя Львівського окружного адміністративного суду, член Ради суддів України, Лариса Зуєва – суддя Одеського апеляційного адміністративного суду, Лучіано Скамбіато Лічіарді та Венетта Клейне – медіа-аналітики Консультативної Місії Європейського Союзу та Ольга Какауліна - представник Прес-центру судової влади.

Нагадаємо, що попередні тренінги вже відбулись в Одесі, Львові, Харкові та Києві.

Прес-центр судової влади