Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

12.10.2015, 14:36

"Зв'язки з громадськістю в судах" – вчимося говорити з журналістами

11-12 жовтня 2015 року у Львові відбувся дводенний регіональний тренінг "Зв'язки з громадськістю в судах", який було організовано Радою суддів України у співпраці з Державною судовою адміністрацією України та Національною школою суддів України за підтримки Агенства США з міжнародного розвитку (USAID) "Справедливе правосуддя".

Метою такого заходу є сприяння у розвитку комунікаційних навичок суддів та прес-секретарів, а також їх ознайомлення з кращим досвідом іноземних та українських партнерів по налагодженню зв'язків з громадськістю у судах та можливості їх системного впровадження в судових установах України.

 Попри тренінги для суддів-спікерів та прес-секретарів міжнародні експерти, найперше, зацікавлені у зустрічах з українськими журналістами та громадськими організаціями, які працюють на правову тематику. Мета таких зустрічей обговорення моделей співпраці з судовою владою.

Так, під час засідання круглого столу у Львові, з журналістами та представниками громадськості спілкувалися член Ради суддів України, суддя Львівського окружного адміністративного суду Олександр Сасевич, Ліа Гуровіц – директор із зв'язків з громадськістю Судів Округу Колумбія, м. Вашингтон, Девід Ремондіні – заступник Виконавчого Директора Відділення Судової Адміністрації Верховного Суду Штату Індіана, США та Сорен Сандерстроп – очільник відділу прес та публічної інформації, медіа-аналітик Консультативної Місії Європейського Союзу.

Як зазначив у своєму вступному слові член Ради суддів України Олександр Сасевич : "Мета діяльності Ради судів України в частині комунікацій - це запровадження двостороннього руху. Ми є відкритими для громадськості і для представників ЗМІ, але ми проти огульного звинувачення судової влади у всіх негараздах, які переживає система. Давайте говорити конструктивно".

Про конструктивний діалог говорили і міжнародні експерти. Зокрема, Девід Ремондіні, який тривалий час працював прес-секретарем Верховного Суду Штату Індіана зазначив, що, на його думку, судді в Україні більше бояться журналістів ніж представників інших гілок влади. "Я пояснюю це тривалим періодом закритості системи, коли говорити відверто як про проблеми, так і про досягнення було не прийнято, проте зараз часи змінилися", - сказав пан Ремондіні. Зі свого досвіду він радив журналістам знаходити з суддями спільну мову через професійно-особистісне спілкування, бо – "…ніхто так не знає недоліків та переваг судової системи, чим живуть і переймаються його колеги, які вони у своєму фахові, як голова суду, до якого ви прийшли на інтерв'ю. І вже тільки від вас залежатиме вдалося вам його відпрацювати чи ні".

Загалом, міжнародні експерти та представники суддівського корпусу були єдині в одному – діалог судової влади з журналістами та громадськістю в Україні можливий – головне чути один-одного.