Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

03.03.2016, 15:31

Звернення Ради суддів України щодо законопроекту про внесення змін до деяких Законів України Звернення Ради суддів України щодо законопроекту про внесення змін до деяких Законів України

Звернення, яке ухвалила Рада суддів України на сьогоднішньому засіданні, стало реакцією суддівської спільноти на опублікований, на сторінці Ради з питань судової реформи, проект Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення окремих положень законодавства з питань судоустрою і статусу суддів".

Ознайомившись з проектом та підтримуючи, зокрема, звернення загальних зборів суддів Львівського окружного адміністративного суду, Рада суддів України прийшла до висновку, що окремі положення змін, що пропонуються, містять істотні ризики послаблення незалежності судової влади, закладають неоднозначні новації, не узгоджуються із загальновизнаними міжнародними стандартами у сфері судової влади.

Відтак, з прийняттям змін, що пропонуються, є суттєвий ризик звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод, зокрема, в частині дотримання законодавства про працю. Проект змін запроваджує спеціальну процедуру призначення вперше судді апеляційного, вищого та Верховного Суду. Кандидатами можуть бути не лише судді, які мають стаж 5-ть років, але й адвокати та науковці, які мають десять років стажу, але ніколи не були суддями.

Викликає занепокоєння і те, що Проектом повністю усувається від участі в оцінюванні суддів Рада суддів України, а позбавлення Ради суддів України будь-яких інструментів захисту суддів під час оцінювання може призвести до масового порушення прав суддів і таке інше.

Коментуючи подібні зміни, які зараз тільки пропонуються для обговорення правничій спільноті, Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко зазначила, що посилення вимог суспільства до судової системи та суддів не означає, що наявні їхні права та свободи можна цілеспрямовано нівелювати та обмежувати.

Голова Ради суддів запевнила, що вже найближчим часом всі зауваження, які надійшли від суддівської спільноти будуть передані в Раду з питань судової реформи, яка є консультативно-дорадчим органом при Президентові України. Координатором Ради з питань судової реформи є Філатов Олексій Валерійович, заступник Глави Адміністрації Президента України.

Прес-центр судової влади