Рада Суддів
України

uaUA enEN

23.03.2022, 11:14

Судді активно беруть участь в національному спротиві Судді активно беруть участь в національному спротиві

Комітет Верховної Ради України з питань правової політики повідомляє, що з 24 лютого по 21 березня 2022 року мобілізовано 23 судді, 12 суддів вступили до лав територіальної оборони у своїх містах та областях. 

Інформація про це надходить до Комітету від ДСА України, Ради суддів України, а також судів й органів та установ системи правосуддя.

В профільному Комітеті ВРУ зазначають, що судді активно беруть участь в національному спротиві - служать у складі добровольчих формувань Сил ТРО Збройних Сил України.

Раніше, 14 березня 2022 року, Рада суддів України провела позачергове засідання, під час якого було прийнято рішення, яким регламентувалися окремі питання участі суддів у спротиві російським загарбникам та затверджено "Окремі рекомендації організації роботи судів та суддів в умовах воєнного стану".

У першому розділі рекомендацій зазначалось про "Особливості участі суддів у національному спротиві (проходження служби у складі добровольчого формування Сил територіальної оборони Збройних Сил України, участь у добровольчому формуванні територіальної громади)", а саме:

1. Проходження суддею служби у складі добровольчого формування Сил територіальної оборони Збройних Сил України, участь судді у добровольчому формуванні територіальної громади, укладення відповідних контрактів не є порушенням вимог щодо несумісності.

2. При вирішенні питання проходження служби у складі добровольчого формування Сил територіальної оборони Збройних Сил України, участі судді у добровольчому формуванні територіальної громади, укладення відповідних контрактів слід виходити з того, що основним обов'язком судді є відправлення правосуддя.

3. При визначенні рівня залучення судді до участі в національному спротиві слід забезпечувати необхідний баланс між кількістю робочого часу, який витрачає суддя на участь в національному спротиві та ефективність і можливість виконання його безпосередніх обов’язків з відправлення правосуддя.

4. За умови, що суддя перебуває в автоматизованому розподілі справ та самостійно розподіляє свій час, необхідний для виконання своїх безпосередніх обов'язків із часом, необхідним для виконання обов'язків в територіальній обороні, табелювання такого судді здійснюється в загальному порядку (як перебування на робочому місці).

5. Табелювання судді, який здійснює виконання обов'язків в територіальній обороні під час робочого часу здійснюється на підставі розпорядчого документу суду, яким одночасно вирішується питання виключення судді із автоматизованого розподілу.

6. Документом, що підтверджує участь в національному спротиві є контракт добровольця територіальної оборони або наказ про зарахування для проходження служби у складі добровольчого формування Сил територіальної оборони Збройних Сил України, наказ про зарахування для участі у добровольчому формуванні територіальної громади.

Пресслужба РСУ