Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

24.10.2018, 14:21

Довіра населення до судової влади становить 16 відсотків - дослідження Програми USAID "Нове правосуддя" Довіра населення до судової влади становить 16 відсотків - дослідження Програми USAID

Сьогодні в Києві відбулося четверте засідання Дорадчої групи партнерів Програми USAID "Нове правосуддя". Раду суддів України під час зустрічі представляли Голова Ради Олег Ткачук, заступник Голови Вадим Бутенко, члени Ради суддів України Богдан Моніч, Андрій Жук та Єгор Краснов. 

Таке широке представництво від вищого органу суддівського самоврядування було зумовлено важливістю тих питань, що обговорювалися під час засідання. Найперше, членам дорадчої групи та запрошеним було представлено результати пілотного застосування Контрольного переліку сприяння якості правосуддя та роботи судів Європейської комісії з питань ефективності правосуддя (CEPEJ) в Україні, а також обговорено показники моніторингу та оцінювання Програми USAID "Нове правосуддя", що базуються на результатах національних опитувань громадян та правників, що беруть участь у судових провадженнях. 

Окрім цього, члени Дорадчої групи попрацювали над розробкою рекомендацій Програмі USAID "Нове правосуддя" щодо підвищення ефективності виконання її завдань задля досягнення поставлених цілей.

У цьому зв'язку Голова Ради суддів України Олег Ткачук відзначив великий внесок Програми у просуванні ідей судової реформи та популяризації діяльності судової влади і суддів серед широкого загалу. Він також подякував керівнику Програми пану Девіду Вону та членам його команди за активну і цілеспрямовану роботу щодо узагальнення результатів діяльності судових установ, а також за підтримку ініціатив Ради суддів України, які стосуються напрацювання стандартів організації роботи у судах і дотримання етичних норм Кодексу суддівської етики суддями та правил поведінки – працівниками апарату. 

"Ми вдячні Програмі за ту роботу, що вона проводить з обміну та узагальнення судових практик, судового адміністрування, допомогу в оновленні Кодексу суддівської етики та правил поведінки працівників суду. Результати опитувань, які проводяться Програмою, завжди дають нам змогу побачити реальний стан судової гілки влади в процесі реформування. Найкращі міжнародні практики вже застосовуються під час проведення і конкурсів на зайняття посад суддів і кваліфікаційного оцінювання. А це означає, що попри великий масив виконаних завдань, попереду ще багато роботи задля подолання нових викликів", - сказав Олег Ткачук.

На думку Голови Ради суддів України такими викликами, однозначно, є забезпечення доступу громадян до правосуддя та підвищення довіри до судової влади загалом.

Щодо підвищення довіри, то, як зазначив експерт програми Томас Вертелецький, за результатами соціологічних опитувань, що проводилися Програмою, вона зросла з критично низьких 5 відсотків у 2015 році до 16 відсотків станом на жовтень 2018 року. "Це позитивна динаміка. Спільними зусиллями з представниками органів суддівського врядування нам вдалося її досягнути, тому тепер необхідно продумати комплекс заходів аби цей процес покращився", - зазначив Томас Вертелецький. 

Попри зростання довіри до судової влади, дослідження показали ще кілька цікавих настроїв, що панують серед суспільства та представників правничих професій. Насторожує те, що серед населення знизився показник терпимості до корупції загалом і тільки 40 відсотків громадян готові від неї відмовитися, а правники, зокрема, адвокати, свідомо вдаються до написання скарг на суддів у дисциплінарні органи задля здійснення тиску та затягування судового процесу. Таких 44 відсотки і за міжнародними мірками це вже неприпустима ситуація. Як її виправляти у суддівській спільноті ще не знають. "Ми обов'язково будемо про це говорити під час спільного засідання Ради суддів України, Ради прокурорів і Ради адвокатів України, яке відбудеться 26 жовтня 2018 року", - відреагував на такі показники Голова Ради Олег Ткачук. 

Разом з тим він зазначив, що коріння такої проблематики лежить на стадії отримання правничої освіти. "Під час отримання юридичної освіти потрібно зміщувати акценти. Майбутні правники мають отримувати більше практичних навичків і фокусуватися на дотриманні етичних норм та персональній відповідальності за зловживання повноваженнями, навіть якщо останні прописані у законах"- сказав Голова Ради суддів України, коментуючи цифри соціологічних досліджень.

У свою чергу керівник Програми USAID "Нове правосуддя" Девід Вон зазначив, що подібні опитування дозволяють отримати реальну картину з реалізації судової реформи та оцінити результати її запровадження. Також, ці опитування сприяють досягненню запланованих результатів Програми, що стосуються підтримку суддівської незалежності та підзвітності, протидії корупції, адміністрування судової системи та доступності правосуддя шляхом створення комплексних висновків щодо досягнутого прогресу та розробки рекомендацій урядовим та неурядовим партнерам Програми.

Прес-служба РСУ