Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

23.05.2024, 07:56

З 22 травня 2024 року офіційно почав діяти новий український правопис З 22 травня 2024 року офіційно почав діяти новий український правопис

22 травня сплив пʼятирічний перехідний період для чинного українського правопису, затвердженого Постановою Кабміну № 437 "Питання українського правопису" від 22 травня 2019 року. Про це нагадала редакторка Ольга Васильєва у виданні "Главком".

"Цей правопис виграв усі судові справи, які проти нього порушували противники декомунізації та прихильники правопису 1993 року. Від сьогодні (22 травня 2024 року) старі норми вважатимуться нечинними та помилковими", – зауважила Ольга Васильєва. 

Електронна версія нової редакції "Українського правопису" розміщена на сайті Інституту мовознавства ім. О. О. Потебні Національної академії наук України.

Нова редакція "Українського правопису" подає уточнені й доповнені правила написання загальних і власних назв українського та іншомовного походження, деталізовані правила вживання розділових знаків. В усіх розділах оновлено ілюстративний матеріал. 

Нагадаємо, нові правила, над якими спеціальна комісія працювала майже п’ять років, схожі на Харківський правопис 1928 року, який згодом був скасований тодішньою владою: у 1930-х роках почалася хвиля тотального зросійщення, а в 33-му Харківський правопис 1928 року влада оголосили  "націоналістичним", таким, що "ставив бар'єр між українською та російською мовою і гальмував вивчення грамоти широкими трудящими масами". 

Автори нинішнього варіанту Правопису стверджують, що він "розроблений на фундаменті української правописної традиції з урахуванням новітніх мовних явищ" та зможе захистити українську мову від русифікації.

Відтепер рекомендовано застосовувати норми та правила нової редакції Правопису в усіх сферах суспільного життя, зокрема, в офіційно-діловому стилі мовлення. 

За матеріалами медіа

Пресслужба РСУ