Рада Суддів
України

uaUA enEN

12.08.2024, 07:23

55 справ щодо війни, за якими радимо стежити наступного тижня 55 справ щодо війни, за якими радимо стежити наступного тижня

Київщина

ППО Одещини. Олег Мінаєв, як вважає слідство, надсилав відео і скриншоти з мітками геолокації та координатами розташування ППО в Одеській області й інформацію про пуск і проліт ракет із систем ППО. За це його обвинувачують у несанкціонованому поширенні інформації про ЗСУ.

Засідання призначено на 14 серпня о 14:00 у Печерському районному суді Києва.

Заклик до геноциду. Тимофій Сєргєйцев — російський політтехнолог і пропагандист. Слідство встановило, що в 2022 році у “РИА Новости” вийшла публікація “Что Россия должна сделать с Украиной”, у якій Сєргєйцев писав про те, що Україну треба знищити. Він закликав російську владу провести денацифікацію України, зокрема знищити військових ЗСУ, національних батальйонів і територіальної оборони. Його обвинувачують у геноциді.

Засідання призначено на 13 серпня о 13:00 у Шевченківському районному суді Києва (in absentia).

Харківщина

Намісник монастиря. Михайло Пімашин ― архімандрит, намісник чоловічого монастиря на честь Піщанської ікони Божої Матері Ізюмської єпархії УПЦ (МП). Очевидці окупації кажуть, що він освячував російських військових, давав інтерв’ю російським пропагандистам, писав листа помічнику російського патріарха Кирила з проханням про гуманітарну допомогу, казав, що громада підпорядковується РПЦ. Пімашина обвинувачують у виправдовуванні збройної агресії РФ.

Засідання призначено на 15 серпня об 11:00 у Дзержинському районному суді Харкова.

Начальниця під час окупації. Олена Асєєва — колишня інженерка з охорони праці служби охорони праці та цивільного захисту АТ “Харківгаз”. Слідство встановило, що під час окупації Харківщини вона виконувала обов’язки начальниці окупаційного комунального підприємства “Ізюмгаз”. Її обвинувачують у пособництві державі-агресору.

Засідання призначено на 12 серпня об 11:00 у Київському районному суді Харкова.

Хлібоприймальне підприємство. Слідство встановило, що Анатолій Дерев’янко з села Вербівка Балаклійської громади став керівником Балаклійського Хлібоприймального підприємства під час російської окупації. Захист Деревʼянка переконаний, що він, попри все, дбав про колектив і беріг майно. Чоловіка обвинувачують у колабораціонізмі.

Засідання призначено на 15 серпня о 12:00 у Комінтернівському районному суді Харкова.

Допомога в “націоналізації”. Едуард Лебеденко — аграрій із Куп’янська. За даними обвинувачення, під час окупації він надавав приміщення агрофірми росіянам. Також сприяв “націоналізації” майна інших фермерів, які виїхали з окупованого міста. Власне підприємство чоловік перереєстрував у російській “податковій”, продавав зерно до Росії. Дії чоловіка кваліфікували як пособництво державі-агресору.

Засідання призначено на 14 серпня о 10:15 у Червонозаводському районному суді Харкова.

“Матеріальна допомога” на Харківщині. Віра Дресвянкіна — колишня староста Гусинської сільської ради у Куп’янському районі. У 2022 році слідство встановило, що Дресвянкіна під час окупації добровільно стала чиновницею окупаційної адміністрації: нібито організовувала збір даних для виплати мешканцям села Гусинка “матеріальної допомоги” в російських рублях і формувала акти прийому-передачі. Її обвинувачують у колабораціонізмі.

Засідання призначено на 14 серпня о 13:30 у Червонозаводському районному суді Харкова.

Донеччина

Провести окупантів на ТЕС. Андрій Чабан — пенсіонер МВС, очолював караул Бахмутського міжрайонного відділення поліції охорони на Вуглегірській ТЕС. За даними обвинувачення, у травні 2022 року він повідомив представнику РФ інформацію про розташування підрозділів ЗСУ та поліції. Також допоміг підібрати будівлю для розміщення поліції “ДНР” у Світлодарську й погодився її очолити. Крім цього, надіслав скриншот із Google-мапи, де позначив пости охорони Вуглегірській ТЕС. При цьому пообіцяв провести окупантів на станцію під виглядом охоронців. Чоловіка взяли під варту. На початку розслідування справу розпочали за статтею про держзраду, проте до суду передали за звинуваченням у сприянні терористичній організації, що передбачає менше покарання.

Засідання призначене на 14 серпня о 09:00 у Слов’янському міськрайонному суді Донецької області.

Учасник “Слов’янського полку”. Валерій Богоудінов ― мешканець Донеччини. За даними слідства, у 2014 році він приєднався до “Слов’янського полку” “ДНР” і чергував на блокпосту на в’їзді до Костянтинівки. Навесні 2015 року він розносив листівки із закликом приєднуватися до “ДНР”, агітував місцевих, розповсюджував заклики у “ВКонтакте”. Чоловіку інкримінують участь у терористичній організації. Він перебуває під вартою.

Засідання призначене на 14 серпня о 15:30 у Костянтинівському міськрайонному суді Донецької області.

Інформація для ФСБ. Ігор Довганюк — мешканець Слов’янська, працював на місцевому заводі. За даними слідства, він передавав у чат-бот ФСБ інформацію про дислокацію особового складу та озброєння ЗСУ, напрямки руху військової техніки. Також він відмічав геолокації гуртожитків, промислових об’єктів і комунальних установ, чітко описував місця прильотів й оцінював їх як “скромні”. Ще він писав повідомлення з критикою української мови, волонтерів, демократичних процесів в Україні, брав участь у російських опитуваннях, де очікуваннями від “СВО” обирав “перемогу РФ та встановлення контролю над всією Україною”. Йому інкримінують несанкціоноване поширення інформації про ЗСУ.

Засідання призначене на 12 серпня о 09:30 у Слов’янському міськрайонному суді.

Інформатор зі Слов’янська. Віктор Рибников — мешканець Слов’янська, працював патологоанатомом. За даним слідства, у 2022 році він через соцмережі повідомляв представникам РФ місця базування ЗСУ, вказував місця на карті, просив “накрити” ці координати “Градами” чи “Ураганами”. Під час затримання намагався вбити себе ножем, але його врятували. Рибникову інкримінують несанкціоноване поширення інформації про переміщення ЗСУ.

Засідання призначене на 12 серпня о 13:00 у Слов’янському міськрайонному суді.

Із “ДНР” у фітнес-центр. Станіслав Притула — мешканець Донеччини. Як стверджує слідство, у 2014 році він вступив до розвідвійськ “ДНР”, захоплював адмінбудівлі й інфраструктуру в Горлівці. Згодом переїхав до Вінниці, де влаштувався у фітнес-центр та намагався приховати минуле. Притулі інкримінують участь у терористичній організації.

Засідання призначене на 13 серпня о 14:00 у Слов’янському міськрайонному суді Донецької області.

Дніпропетровщина

До ФСБ через ЄС. Тетяна Олексик — мешканка Донеччини, яка, за версією слідства, передавала геолокації підрозділів ЗСУ в районі Краматорська. Для цього вона через ЄС виїжджала до РФ, де зустрічалася з “куратором” від ФСБ — колишнім очільником розвідки артилерії, який визначив їй основні завдання та канали комунікації через клірика УПЦ (МП). Її обвинувачують у несанкціонованому поширенні інформації про переміщення ЗСУ.

Засідання призначене на 9 серпня о 12:00 у Дніпропетровському районному суді.

Впровадження рублів. Юлія Корабельнікова була податковою інспекторкою у Куп’янську. Обвинувачення каже, що впродовж квітня-вересня 2022 року вона працювала у податковій окупантів, сприяла впровадженню рублів і пропонувала роботу двом колегам. Жінці інкримінують держзраду.

Засідання призначене на 15 серпня о 13:00 у Новомосковському міськрайонному суді Дніпропетровської області.

Провайдер для окупантів. Віталій Забіян — співзасновник підприємства “Медіателемережа”, що надає провайдерські послуги. Як каже слідство, після 2014 року він виїхав з окупованої Кадіївки, що у Луганській області, та продовжив роботу у Києві. Втім, його підприємство також залишилось працювати і в окупації — його мати та дочка надалі керували фірмою, перереєстрували її у податкових органах “ДНР”, а у 2022 році — в Росії. Провайдер, зокрема, транслював російські пропагандистські телеканали. Забіяну інкримінують колабораціонізм.

Засідання призначене на 15 серпня о 14:00 у Новомосковському міськрайонному суді Дніпропетровської області.

Залізничник. Сергій Войцеховський працював машиністом-інструктором у Покровському депо. У вересні 2022 року слідство звинуватило його в участі впродовж кількох тижнів у червні-липні 2014 року у підрозділі “Восток” “ДНР”. Під час обшуку в нього вдома знайшли боєприпаси і зброю. На суді допитували його дружину. Жінка зазначила, що 11 вересня 2022 року до їхнього помешкання увірвалося четверо людей у камуфляжі, затримали і побили чоловіка, при цьому йому відрізали частину вуха. Зі слів жінки, це були представники СБУ, які відвезли її з чоловіком на фільтрацію. Чоловіка били, а її змусили підписати протокол, що на якомусь відео саме він. Суд ухвалив звернутися до ДБР для перевірки цієї інформації, адже на відео допиту у затриманого дійсно пошкоджене вухо. Войцеховському інкримінують участь у терористичній організації.

Засідання призначене на 12 серпня об 11:30 у Новомосковському міськрайонному суді Дніпропетровської області.

Миколаївщина

Скриншоти ЗСУ. Сергій Григоровський — мешканець Миколаєва. Як каже слідство, з ідеологічних мотивів він передавав представнику РФ інформацію про розташування ЗСУ. Чоловік робив на Google-мапах скриншоти місць розташування техніки, особового складу. Його взяли під варту, інкримінують несанкціоноване поширення інформації про переміщення ЗСУ.

Засідання призначене на 15 серпня о 14:00 у Корабельному районному суді Миколаєва.

Бази і склади Очакова. Інна Герасимова жила в Очакові. Як встановило слідство, у липні 2023 року вона повідомляла адміністратору проросійського Telegram-каналу про розташування українських військових і техніки: вказувала конкретні бази, де перебували військові, місця зберігання боєприпасів, часто позначала детальні локації на папері та пересилала на фото. Її обвинувачують у державній зраді.

Засідання призначене на 15 серпня о 13:30 у Корабельному районному суді Миколаєва.

Одещина

Фотографії HIMARS. Андрій Дрямов — засновник благодійного фонду з Одеси. Ще у 2021 році ЗМІ писали про сумнівну діяльність фонду, який збирав пожертви на вулиці у наметах. У 2023-му чоловіка затримали після того, як знайшли дві гранати в його авто. Під час огляду телефону знайшли переписку з російським абонентом, якому Дрямов надіслав фото установок HIMARS, які переміщували через Миколаїв. Ще він надіслав знімки та координати розташування підрозділу ЗСУ і складів ракетно-артилерійських боєприпасів. Наразі він під вартою з можливістю внесення застави 2,2 мільйона гривень. Дрямову інкримінують несанкціоноване поширення інформації про ЗСУ.

Засідання призначене на 13 серпня о 12:00 у Київському районному суді Одеси.

Тіктокер. Андрій Малихін — 35-річний одесит, тіктокер. СБУ встановила, що він “засвітив” роботу протиповітряної оборони під час дронової атаки РФ на Одесу 5 листопада 2023 року. Слідство стверджує, що чоловік зняв на мобільний роботу української ППО та запостив ці відео у своєму TikTok-акаунті (цей телефон знайшли під час обшуку його помешкання). Раніше він відбував покарання за крадіжку та пограбування. Малихіну інкримінують несанкціоноване поширення інформації про ЗСУ.

Засідання призначене на 14 серпня об 11:30 у Суворовському районному суді Одеси.

Херсонщина

Організація “референдум”. Олена Каменєва — мешканка Херсонщини. За даними слідства, під час окупації допомагала росіянам проводити “референдум” про приєднання області до РФ. Її затримали та інкримінують колабораціонізм.

Засідання призначене на 13 серпня о 13:00 у Великоолександрівському районному суді Херсонської області.

Очільниця “виборчої дільниці”. Валентина Савіцька з Херсонщини впродовж липня-вересня 2022 року допомагала окупантам проводити “референдум” з приєднання області до Росії. Як встановило слідство, жінка очолила “дільничну комісію”, яку окупанти облаштували у Комишанській школі. Також Савіцька встигла оформити російський паспорт. Їй інкримінують колабораціонізм.

Засідання призначене на 14 серпня о 14:30 у Великоолександрівському районному суді Херсонської області.

Черкащина

Злив інформації родичу в РФ. Олександра Руська — мешканка Одещини. Впродовж жовтня-листопада 2023 року вона, як каже слідство, повідомляла родичу в Росії про розташування українських військових і наслідки ракетних ударів РФ, зокрема в селах Вилкове й Приморське. Співрозмовник пересилав інформацію представникам російських спецслужб. Жінка збиралася виїхати з країни, під час обшуку у неї знайшли квитки до Росії. Її звинувачують у несанкціонованому поширенні інформації про переміщення ЗСУ.

Засідання призначене на 13 серпня об 11:00 у Соснівському районному суді Черкас.

Про інші засідання у справах про воєнні злочини читайте на сайті МІПЛ

РОЗКЛАДИ СУДОВИХ ЗАСІДАНЬУ СПРАВАХ ВІЙНИ З 12 - 16 серпня

Київ і Київська область
Усі області

Нагадування: відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.