Рада Суддів
України

uaUA enEN

26.02.2018, 12:16

62 судді місцевих судів складають іспит в рамках кваліфікаційного оцінювання, 353 з 990 суддів вже склали - ВККС 62 судді місцевих судів складають іспит в рамках кваліфікаційного оцінювання, 353 з 990 суддів вже склали - ВККС

26 лютого в Києві 62 судді місцевих судів складають дворівневий іспит у рамках масштабного кваліфікаційного оцінювання за цивільною спеціалізацією, що запроваджено в Україні в рамках судової реформи. Загалом з 14 лютого по 23 лютого його вже склали 353 суддів місцевих та апеляційних судів, що складає 36% від 990 суддів першої групи, що мають пройти іспит до 15 березня.

Кваліфікаційне оцінювання є обов’язковим для всіх 5700 суддів місцевих та апеляційних судів. Ця процедура передбачена для визначення здатності судді здійснювати правосуддя у відповідному суді та є частиною кадрового перезавантаження судової гілки влади. Відмова від оцінювання або не успішне його проходження, є причиною для звільнення судді.

«Щоб успішно скласти іспит суддя повинен набрати не менше 50% балів від максимальної кількості балів за іспит. Щоб успішно пройти оцінювання в цілому суддя повинен набрати не менше 2/3 від максимально можливої кількості балів за всі оцінювання. При цьому судді, які не склали успішно іспит, до наступного етапу оцінювання вже не допускаються», - наголошує член ВККСУ Станіслав Щотка.

Під час кваліфікаційного оцінювання робота і поведінка суддів місцевих та апеляційних судів оцінюється за критеріями компетентності (професійна, особиста, соціальна), доброчесності та професійної етики. Загальна кількість балів при оцінюванні дорівнює 1000, які розподіляються за критеріями: професійна компетентність — 300 балів, особиста компетентність — 100 балів, соціальна компетентність — 100 балів; професійна етика — 250 балів, доброчесність — 250 балів.

Голова ВККСУ Сергій Козьяков наголошує, що 22 лютого 2018 року проходження кваліфікаційного оцінювання розпочала наступна група суддів, яка включає 1790 суддів. «Стосовно іспиту перших 111 з них графік вже складений, щодо інших суддів графік продовжує формуватись», – сказав  Сергій Козьяков.

Результати анонімного письмового тестування 58 суддів місцевих судів та 295 суддів апеляційних судів вже розміщені на сайті ВККСУ. Практичні завдання наразі перевіряються членами ВККСУ та будуть повідомлені найближчим часом.

За інформацією прес-служби Комісії

Прес-служба РСУ