Рада Суддів
України

uaUA enEN

01.07.2024, 11:42

80 справ щодо війни, за якими радимо стежити цього тижня 80 справ щодо війни, за якими радимо стежити цього тижня

Перепустки в комендантську. Олександр Баліцький у 2022 році служив на посаді стрільця відділення охорони окремого дисциплінарного батальйону однієї з військових частин. Як каже слідство, він вкрав з роботі й продавав за 10 тисяч гривень перепустки для проїзду Києвом та областю у комендантську годину. Чоловіку інкримінують перешкоджання діяльності ЗСУ.

  • Засідання призначене на 3 липня о 09:00 у Подільському районному суді Києва.

Поставки зерна в Росію. Володимир Войников — ексдепутат Бердянської міської ради і власник одного з найбільших агрохолдингів Запорізької області. Слідство встановило, що він поставляв українське зерно і продукти садівництва з тимчасово окупованої території у Росію. За версією прокуратури, чоловік виїхав із Бердянська і дистанційно керував фірмою. Разом із партнером перереєстрував свій бізнес за російським законодавством, сплачував податки, уклав контракт із окупаційним “міністерством освіти і науки Запорізької області”. Врожай вивозили через бердянський порт. Войникова затримали у Києві. Його обвинувачують у колабораціонізмі.

  • Засідання призначене на 1 липня о 10:00 в Оболонському районному суду міста Києва.

Харківський “рецидивіст”. Михайло Сазонов — мешканець Харкова, має російське громадянство. У 2014 році СБУ звинуватила його в участі у діяльності “харківських партизанів” — завербованого співробітниками ФСБ об’єднання, яке мало вчиняти теракти та залякувати містян перед виборами. Згідно з матеріалами справи, Сазонов брав участь у роботі групи, проте з власної ініціативи заявив до СБУ та в усьому зізнався. За це його справу закрили. Вже у 2019 році його звинуватили у шпигунстві. Мовляв, у Бєлгороді його завербували представники російського Генштабу й доручили збирати інформацію про суспільно-політичну обстановку й учасників АТО. Але й цю справу суд закрив, бо Сазонов сам заявив до СБУ і російських доручень не виконував. В обох випадках у складі колегії був один і той самий суддя. Нині ж Сазонову інкримінують несанкціоноване поширення інформації про розташування ЗСУ.

  • Засідання призначене на 1 липня о 14:00 у Печерському районному суді Києва.

Допомога російському пропагандисту. Євген Овчар — мешканець Київщини. За даними слідства, у березні 2022 року чоловік написав російському пропагандисту і на його прохання повідомляв про суспільно-політичні настрої. Ще він нібито підготував текст для поширення російських наративів. Чоловік визнав провину та розповів, що контакт російського журналіста отримав від знайомої, яка запропонувала заробити 10 тисяч гривень. Переконував, що росіянин мав заблоковані соцмережі, тому Овчар надсилав йому скриншоти з його ж виступів. Коштів він не отримав, натомість за ним приїхали співробітники СБУ. Овчара звинувачують у запереченні збройної агресії РФ. Чоловік уклав зі слідством угоду про визнання винуватості. Проте суд її не затвердив і призначив слухання.

  • Засідання призначене на 2 липня о 16:30 у Солом’янському районному суді Києва.

Поплічник Монтян. Денис Філіпов живе в Києві. За версією слідства, він вів пропагандистський Telegram-канал Тетяни Монтян, яку підозрюють у колабораціонізмі. Наразі вона в Росії. Раніше Філіпов балотувався до Київради від команди Монтян. У публікаціях каналу він заперечував причетність росіян до ударів по цивільних об’єктах України, постив фейки про ситуацію на фронті. Злочинність таких постів підтвердила лінгвістична експертиза. Філіпова обвинувачують у виправдані та глорифікації РФ.

  • Засідання призначене на 3 липня о 10:30 у Солом’янському районному суді Києва.

“Сябри Волині” та Ленінська комуністична спілка. Михайло й Олександр Кононовичі — брати з Луцька, активні учасники антиукраїнських і проросійських акцій. Вони розповсюджували інформацію про “фашизм” в Україні, особливо на Волині. Їздили в “ЛНР” роздавати дітям “гуманітарку” та провели там пресконференцію разом із проросійськими окупантами, де Михайло заявив, що “саме київська влада йде на ескалацію конфлікту на Донбасі”. СБУ встановила, що вони тісно співпрацюють зі спецслужбами Росії та Білорусі для розхитування ситуації в Україні та “створення інформаційної картинки”. Олександр Кононович є керівником Волинської обласної організації Ленінської комуністичної спілки молоді України, російської общини Волинської області, волинського осередку “Антифашистського комітету України”, білоруської общини “Сябри Волині”. Михайло теж причетний до “Сябрів Волині”, керує обласною організацією Ленінської комуністичної спілки України, молодіжною ГО “Авангард”. Їх обвинувачують у діях, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу.

  • Засідання призначене на 4 липня об 11:00 у Солом’янському районному суді міста Києва.

Зрада в селі. Петро Загоровський — житель Бучанського району Київщини. Як встановило слідство, під час окупації у селі Озера він видавав росіянам місцевих патріотів. Зокрема й старосту села, посаду якого він нібито хотів обійняти сам. Окупанти утримували старосту в своєму “штабі”, катували й вимагали співпрацювати. Загоровському інкримінують держзраду.

  • Засідання призначене на 4 липня об 11:35 у Бородянському районному суді Київської області.

Здача ветеранів АТО і підпал пожежної частини. Олександр Недашківський і В’ячеслав Савенок працювали у 41-й пожежно-рятувальній частині ДСНС у Київській області. За даними обвинувачення, вони за винагороду від російських військових підпалили свою частину в селищі Іванків 22 березня 2022 року, видавали окупантам ветеранів АТО і місцевих патріотів. Їм інкримінують держзраду.

  • Засідання призначене на 3 липня о 14:30 у Вишгородському районному суді Київської області.

З ДНР у фітнесцентр. Станіслав Притула — мешканець Донеччини. Як стверджує слідство, у 2014 році він вступив до розвідвійськ “ДНР”, захоплював адмінбудівлі та інфраструктуру в Горлівці. Згодом переїхав до Вінниці, де влаштувався у фітнес-центр та намагався приховати минуле. Притулі інкримінують участь ку терористичній організації.

  • Засідання призначене на 1 липня о 14:00 в Слов’янському міськрайонному суді Донецької області.

Інформатор зі Слов’янська. Віктор Рибников — мешканець Слов’янська, працював паталогоанатомом. За даним слідства, у 2022 році він через соцмережі повідомляв представникам РФ місця базування ЗСУ, вказував місця на карті, просив “накрити” ці координати “Градами” чи “Ураганами”. Під час затримання намагався скоїти суїцид ножем, але його врятували. Рибникову інкримінують несанкціоноване поширення інформації про переміщення ЗСУ.

  • Засідання призначене на 3 липня о 13:30 у Слов’янському міськрайонному суді.

Військовий госпіталь. Юрій Подтереба з Дніпра, стверджує слідство, за гроші передавав росіянам інформацію про ЗСУ. Нібито з ще одним чоловіком він об’їжджав область на авто та фіксував розташування блокпостів, військової частини і госпіталю. Подтербу взяли під варту, йому інкримінують несанкціоноване поширення інформації про переміщення ЗСУ.

  • Засідання призначене на 1 липня о 13:00 у Новомосковському міськрайонному суді Дніпропетровської області.

Фільтрація в Ізюмі. Тетяна Ткаченко на момент повномасштабного вторгнення працювала в Ізюмській податковій. Під час окупації, каже слідство, погодилася співпрацювати з росіянами, зокрема, підбирала кадри в окупаційні органи влади. Крім цього, брала участь у фільтрації патріотично налаштованих людей. Їй інкримінують держзраду.

  • Засідання призначене на 3 липня об 11:30 у Павлоградському міськрайсуді Дніпропетровської області.

Повторне слухання справи про злив позицій ЗСУ. Олег Жигулін ― мешканець Краматорська, який у березні 2023 року повідомив адміну Telegram-каналу “Краматорск.Обстановка” про розташування ЗСУ у місцевій школі. Невдовзі позицію обстріляли росіяни. Слідство інкримінувало чоловіку несанкціоноване поширення інформації про сили оборони України з тяжкими наслідками. Проте апеляційний суд скасував вирок як необґрунтований і відправив справу на повторне слухання. Розгляд буде в закритому режимі.

  • Засідання призначене на 4 липня о 14:00 в Індустріальному районному суді Дніпра.

Розголошення держтаємниці. Сергій Гайдаш у 2022 році був начальником відділу розвідки штабу Регіонального управління Сил територіальної оборони "Схід". За посадою він мав узагальнювати військово-розвідувальну інформацію, яка надходить захищеними каналами зв`язку з оперативно-тактичних угруповань, та передавати керівництву. Однак це робили його підлеглі і надсилали зведення йому в Signal. А посадові інструкції забороняють поширювати інформацію з грифом держтаємниці через соцмережі. У матеріалах справи згадується, що один з військових передав інформацію представникам РФ. Гайдашу інкримінують розголошення держтаємниці.

  • Засідання призначене на 4 липня о 10:00 у Красногвардійському районному суді Дніпра.

Поштар з Миколаєва. Дмитро Топор — уродженець Миколаєва, працював на “Укрпошті”. За даними слідства, у лютому і червні 2023 року він писав у Telegram представнику РФ про розташування ЗСУ. За вказаними координатами знаходився багатоквартирний будинок, а не військовий об’єкт. Також він намагався познайомитися у соцмережах з жінками, а коли ті обривали спілкування через його проросійські висловлювання, погрожував “навести ракети”. Чоловіку інкримінують держзраду та пособництво у порушенні законів і звичаїв війни.

  • Засідання призначене на 3 липня о 12:00 у Центральному районному суді Миколаєва.

Скриншоти ЗСУ у Миколаєві. Сергій Григоровський — мешканець Миколаєва. Як каже слідство, з ідеологічних мотивів він передавав представнику РФ інформацію про розташування ЗСУ. Чоловік робив скриншоти на Google-мапах місць розташування техніки чи особового складу. Його взяли під варту й інкримінують несанкціоноване поширення інформації про переміщення ЗСУ.

  • Засідання призначене на 3 липня о 13:30 у Корабельному районному суді Миколаєва.

Навідництво “шахедів”. Лідія Косик з села Великодолинське Одеської області. За даними обвинувачення, вона була учасницею агентурної мережі російського ГРУ, що діяла в Одесі. Через Telegram-чат жінка передавала інформацію про розташування ЗСУ для наведення “Шахедів” і про наслідки “прильотів”. Їй інкримінують держзраду.

  • Засідання призначене на 1 липня о 12:00 у Київському районному суді Одеси.

Фотографії HIMARS. Андрій Дрямов — засновник благодійного фонду з Одеси. Ще у 2021 році ЗМІ писали про сумнівну діяльність фонду, який збирав пожертви на вулиці у наметах. У 2023-му чоловіка затримали після того, як знайшли дві гранати в його авто. Під час огляду телефону знайшли переписку з російським абонентом, якому Дрямов надіслав фото установок HIMARS, які переміщували через Миколаїв. Ще він надіслав знімки та координати розташування підрозділу ЗСУ і складів ракетно-артилерійських боєприпасів. Наразі він під вартою з можливістю внесення застави 2,2 мільйона гривень. Дрямову інкримінують несанкціоноване поширення інформації про ЗСУ.

  • Засідання призначене на 4 липня о 13:00 у Київському районному суді Одеси.

Зрадник чи потерпілий. Ігор Гуряков — колишній начальник “Херсонського слідчого ізолятора”. Як каже слідство, під час окупації він перейшов на бік росіян. Допомагав їм налагоджувати окупаційний орган, що опікувався виправними закладами. Натомість обвинувачений доводить, що до останнього працював за українським законодавством та питав у керівництва, як діяти далі, адже в СІЗО перебували двісті в’язнів. Захист Гурякова твердить, що росіяни його затримали й катуванням примусили співпрацювати. Він навіть є потерпілим у справі за обвинуваченням російського військового у катуванні людей у Херсоні. Гурякову інкримінують держзраду.

  • Засідання призначене на 1 липня о 10:30 у Малиновському районному суді Одеси.

Організація “референдуму”. Ірина Гаркуша-Сланченко — мешканка Херсона, діячка “Партії регіонів”. Під час окупації, каже слідство, була головою “дільничної комісії”, що проводила фейковий референдум про приєднання до Росії. За відмову “голосувати” вона нібито погрожувала розстрілом. Жінці інкримінують колабораціонізм.

  • Засідання призначене на 1 липня о 14:00 у Малиновському районному суді Одеси.

Працівник херсонської колонії. Дмитро Пащенко — мешканець Снігурівського району Миколаївщини. Під час окупації Херсона, каже слідство, він працював у колонії, яку росіяни підпорядкували собі. Захисник натомість доводить, що підсудного примусили. Пащенку інкримінують держзраду.

  • Судове засідання призначене на 1 липня о 14:00 в Малиновському районному суді Одеси.

Допомога окупантам у Чорнобаївці. Віталій Білінський — мешканець Чорнобаївки. Як встановило слідство, під час окупації він очолив комунальне підприємство, яке росіяни підпорядкували собі, розміщував військових і техніку на його території, роздавав гуманітарку та російську агітацію, виправдовував окупантів. Чоловіку інкримінують пособництво державі-агресору.

  • Засідання призначене на 2 липня о 12:30 у Малиновському районному суді Одеси.

Евакуація колаборантів. Ігор Одарченко займався у Херсоні катерними перевезеннями. За даними обвинувачення, під час окупації він отримав дозвіл на роботу від росіян. Він перевозив представників окупаційної влади на лівий берег Херсонської області перед українським контрнаступом. Свідки бачили на його катерах і російський військових. Чоловіку інкримінують пособництво країні-агресору.

  • Засідання призначене на 3 липня о 14:00 у Малиновському районному суді Одеси.

Вербовка ФСБ. Леонід Прядун — мешканець Одеси. Як каже обвинувачення, він має проросійські погляди, і ще у 2014 році в Криму познайомився із представником ФСБ. На його прохання мав збирати інформацію про росіян, які служать в ЗСУ. Але повернувся до Одеси й не зміг роздобути такі дані. Далі ефесбешник просив його спостерігати за навчаннями українських ВМС з представниками НАТО. Чоловік переслав йому декілька фото з невстановлених джерел. Вже після повномасштабного вторгнення ефесбешник знову написав Прядуну. За завданням Прядун робив фото блокпостів в місті та повідомляв про військових, які там чергують. Йому інкримінують держзраду.

  • Засідання призначене на 1 липня об 11:00 у Приморському районному суді Одеси.

Патріотичний мер і колабораціонізм. Віктор Ладуха — очільник Буринської громади Сумської області. Євген Базима — його заступник, а Олександр Гудименко — депутат Буринської міськради від “Батьківщини”. За даними слідства, під час окупації у 2022 році вони допомагали російським військовим із розселенням та забезпеченням. Водночас сам Ладуха записував відео про те, що громада має патріотичний дух і боронитиме Україну. Їм інкримінують колабораціонізм.

  • Засідання призначене на 2 липня о 10:00 у Конотопському міськрайонному суді Сумської області.

Лісівник. Сергій Шевченко на момент окупації Куп’янського району Харківщини був майстром лісу Борівського лісництва. Як встановило слідство, він продовжив працювати у лісництві, яке окупанти підпорядкували собі. Відповідав за взаємодію з місцевими щодо заготівлі дров. Свідки розповіли, що чоловік працевлаштувався через окупаційну адміністрацію, а його родичі працювали в “народній міліції”. Шевченку інкримінують колабораціонізм.

  • Засідання призначене на 2 липня об 11:00 у Дзержинському районному суді Харкова. 

Про інші засідання у справах про воєнні злочини читайте на сайті МІПЛ

РОЗКЛАДИ СУДОВИХ ЗАСІДАНЬУ СПРАВАХ ВІЙНИ З 01 - 05 липня

Київ і Київська область
Усі області

Нагадування: відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.