Рада Суддів
України

uaUA enEN

11.09.2024, 12:25

Як брак суддів в Україні допомагає уникати відповідальності Як брак суддів в Україні допомагає уникати відповідальності

ZN.UA підготувало статтю, у якій дослідили питання кадрового дефіциту суддів в апеляційних та місцевих загальних судах, починаючи від однієї конкретної справи, ставлячи запитання адвокатам, прокурорам, суддям, чиновникам суддівського самоврядування, які призначають і звільняють суддів, а також народним депутатам.

На серпень 2024 року в українських апеляційних судах є 1357 суддівських посад, але працюють у них 643 судді. Неважко порахувати, що не вистачає 714 суддів. Тобто треба більше, ніж на сьогодні є.

Вища рада правосуддя (ВРП) і Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС) є тими двома важливими суддівськими органами, які зараз рухають реформу. ВККС проводить конкурс на суддівські посади, і вже дійсні судді або юристи беруть у них участь, щоб стати суддями в апеляції, Вищому антикорупційному суді і в подальшому у Вищому адміністративному суді. А ВРП призначає або звільняє суддів, передаючи президенту документи про призначення або звільнення, бо самостійно ВРП цього зробити не може. І синергія цих двох органів суддівського самоврядування мала б живити та наповнювати українські суди потрібними та відповідальними людьми. Але є одне але.

Із початку роботи нової ВРП 2023 року Рада звільнила вже 155 суддів апеляційних судів. А нових не призначала, бо чотири роки в Україні не працювала Вища кваліфікаційна комісія суддів. Парламент розпустив її попередній склад 2019 року. Оскільки ламати легше, ніж створювати нове, то весь цей час, поки не було нової Комісії, не було і нового конкурсу, зокрема і в апеляційні суди. І розпочався він аж 2023 року, коли ВККС оголосила конкурс на 550 вільних посад в апеляцію.

Однак конкурс до апеляційних судів іде, і, як зазначали члени Комісії, його планується завершити в серпні 2025 року, а суддів не вистачає вже зараз. Що робити? Голова комітету з питань правової політики Верховної Ради Денис Маслов зауважує, що є один із можливих варіантів розв’язання проблеми, принаймні зараз. «План «Б» є давно — дозволити ВРП тимчасово відряджати суддів із перших інстанцій до апеляційних судів. Ми ще три роки тому бачили цю небезпеку, тому зареєстрували проєкт закону №6049. Я сподіваюся, що нам не доведеться застосовувати цей варіант і ВККС вдасться швидко завершити конкурс. Але в окремих регіонах ми вже на межі зупинки. У Сумському апеляційному суді, наприклад, із 25 суддів є лише чотири, у Харківському апеляційному суді з 60 суддів —14. Схожий стан справ у Чернігівській області. І з кожним днем ситуація стає дедалі гіршою», — пояснив Денис Маслов.

Законопроєкт, про який каже голова комітету з питань правової політики, зареєстрований три (!) роки тому, пройшов слухання в комітеті з правової політики і поки не винесений на голосування в парламент.

Повний текст дослідження читайте тут

За матеріалами видання "Дзеркало тижня"