Рада Суддів
України

uaUA enEN

30.03.2016, 09:36

Апостолівський районний суд Дніпропетровської області запрошує на роботу суддів Апостолівський районний суд Дніпропетровської області запрошує на роботу суддів

Голова Апостолівського районного суду Дніпропетровської області Тетяна Чумак звернулася з листом до Голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергія Козьякова, Голови Державної судової адміністрації України Зеновія Холоднюка та Голови Ради суддів України Валентини Сімоненко про вирішення питання щодо призначення суддів в Апостольський районний суд на вакантні посади в порядку переведення.

У листі зазначається, що з 12.11.2015 року станом на 09.03.2016 року з 5 суддів, передбачених за штатом, в Апостолівському районному суді Дніпропетровської області фактично працює одна суддя, яка організаційно є головою суду, а процесуально і слідчим суддею, і розглядає справи усіх категорій протягом тривалого часу. Враховуючи велику кількість матеріалів, заяв, скарг, які перейшли як залишок нерозглянутих справ з минулого року, а також надішли до суду за період з початку року до 09.03.2016 року, розгляд судових справ зараз призначається суддею вже на червень 2016 року. У зв’язку з великим процесуальним навантаженням виникає загроза порушення розумних строків розгляду справ, що є порушенням прав і законних інтересів громадян.

Крім того, у зв’язку з виконанням головою суду процесуальних повноважень слідчого судді відповідно до КПК України, значна кількість кримінальних справ направляється для розгляду за першою інстанцією до семи місцевих судів м. Кривого Рогу, Нікопольського міськрайонного суду та Орджонікідзевського міського суду, що призводить до витрачання часу і коштів на проїзд учасниками процесу (зважаючи на те, що більшість цих осіб мешкають у сільській місцевості, де відсутній нормальний розклад руху транспорту).

Голова суду повідомляє, що відповідно до списку кандидатів на зайняття вакантних посад суддів місцевих судів загальної юрисдикції, щодо яких Вищою кваліфікаційною комісією суддів України 14 травня 2015 року оголошувався конкурс серед кандидатів на посаду судді вперше. У резерві на зайняття вакантної посади судді Апостолівського районного суду Дніпропетровської області перебували Любов Кодрян та Марина Бондаренко. 19.08.2015 року рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Любов Кодрян рекомендовано для призначення на посаду судді Апостолівського районного суду, на засіданні від 17.03.2016 року Вищою радою юстиції вирішено внести подання Президентові України про призначення Кодрян на посаду судді Апостолівського районного суду. Конкурс на зайняття ще 2-х вакантних посад суддів Апостолівського районного суду Дніпропетровської області Комісією тривалий час не оголошується.

Разом з тим, голова суду звертає увагу на те, що відповідно до п.10 розділу ІІ "Прикінцевих та перехідних положень" Закону України "Про забезпечення права на справедливий суд" у разі, якщо суд припиняє роботу у зв'язку із стихійним лихом,військовими діями, проведенням антитерористичної операції або іншими надзвичайними обставинами, суддя, який обіймає посаду у такому судді, може бути за рішенням Вищої кваліфікаційної комісії України, на строк не більше, ніж на шість місяців, прикріплений до іншого суду того ж рівня в іншій місцевості.

Відтак, голова суду просить довести до відома суддів, які обіймають посади у судах, що припинили роботу у зв'язку з проведенням антитерористичної операції, інформацію про наявність двох вакантних посад в Апостолівському районному суді Дніпропетровської області.

Голова суду також зазначає, що у суді створено всі необхідні умови для належної роботи: судді, їхні помічники та секретарі забезпечуються окремими кабінетами, оргтехнікою і навіть окремими залами судових засідань.

Прес-центр судової влади