Рада Суддів
України

uaUA enEN

11.04.2023, 16:53

​Богдан Моніч: "Суддівська винагорода може визначатися тільки законом "Про судоустрій і статус суддів" ​Богдан Моніч:

Сьогодні відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань правової політики, яке було скликано, як реакція на проголосований Верховною Радою України закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення правового регулювання питань, пов'язаних із здійсненням заходів правового режиму воєнного стану" (реєстр. №8312).

Цим законом обмежувалася заробітна плата вищих державних посадовців і встановлювалось, що "заробітна плата, грошове забезпечення працівників, службових і посадових осіб бюджетних установ (включаючи органи державної влади та інші державні органи, крім органів місцевого самоврядування) нараховуються у розмірі, що не перевищує десяти розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня 2023 року".

Разом з тим, окремі ЗМІ, коментуючи норми закону, поспіхом заявили, що обмеження стосуватимуться і суддівської винагороди, що не відповідає дійсності.

"Судова влада має розуміти позицію комітету у зв'язку з голосуванням 10 квітня закону № 8312. Сьогоднішнє наше засідання має внести ясність в різнотлумачення норм цього закону, а суддівська спільнота має знати, що ми чітко розуміємо, що таке суддівська незалежність і чим вона гарантується" – сказав на початку засідання голова комітету ВРУ з питань правової політики Денис Маслов.

До участі в засіданні комітету також були запрошені керівники органів та установ системи правосуддя, Верховного Суду, Вищого антикорупційного суду, Конституційного Суду України, Державної судової адміністрації України та Міністерства фінансів України.

Представляючи на засіданні комітету позицію Ради суддів України, Голова Ради Богдан Моніч подякував учасникам засідання за те, що оперативно зібралися і за те, що, чи не вперше, озвучене питання суддівської винагороди буде обговорюватися тільки з позиції внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів".

"Зверну вашу увагу ще на два важливих моменти. Я абсолютно поділяю занепокоєння висловлене Вищою радою правосуддя, а воно стосується і членів самої ВРП і майбутніх членів ВККС України про те, що їхня винагорода не може бути обмежена проголосованим законом, позаяк залежить від винагороди судді Верховного Суду. 

Другим, не менш важливим моментом є й те, і я про це зазначу, що у серпні 2022 року Рада суддів України приймала рішення стосовно виплати суддівської винагороди суддям-військовослужбовцям і в рішенні також наголошувала на тому, що оскільки в закон "Про судоустрій і статус суддів" не були внесені відповідні зміни, то суддівська винагорода має виплачуватися і всім суддям, які служать в ЗСУ. Сьогодні, наскільки мені відомо, саме якраз Верховний Суд, на який багато в чому орієнтуються наші колеги, не сприйняв цю позицію. Тому я хотів би щоб у рішенні комітету чітко було вказане загальне положення про те, що суддівська винагорода може визначатися тільки законом "Про судоустрій і статус суддів", – наголосив Богдан Моніч.

Відтак, у підсумку засідання комітету було вказано, що проголосований 10 квітня закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення правового регулювання питань, пов'язаних із здійсненням заходів правового режиму воєнного стану"( реєстр. №8312), не стосується суддів і , відповідно, обмеження до суддівської винагороди застосовуватися не можуть.

У засіданні комітету зараз оголошено перерву до остаточної підготовки тексту рішення. Разом з тим у проєкті рішення зазначається, що "комітет також вважає, що встановлення (обмеження) розміру нарахування та виплати суддівської винагороди, винагороди судді Конституційного Суду України, в тому числі в умовах воєнного стану, може бути здійснено Верховною Радою України виключно шляхом внесення відповідних змін до законів України "Про судоустрій і статус суддів" та "Про Конституційний Суд України", викладенням цих законів України в новій редакції, а не шляхом прийняття чи внесення змін до іншого закону, предмет якого не стосується питань нарахування та виплати суддівської винагороди, винагороди суддів Конституційного Суду України".

Пресслужба РСУ