Рада Суддів
України

uaUA enEN

30.03.2024, 10:47

Богдан Моніч: "У Раді суддів України ми вже думаємо над скликанням з'їзду суддів України" Богдан Моніч:

Голова Ради суддів України Богдан Моніч взяв участь в обговоренні новочасних викликів для судової влади "Дискусії про новочасні виклики для судової влади: розбудова інституційної спроможності в умовах воєнного стану та повоєнного періоду". Захід відбувся у Вищій раді правосуддя за підтримки Проєкту ЄС "Право - JUSTICE III". 

Питання щодо діяльності судової влади у воєнний період з перспективою на повоєнний час головно стосувалися загального бачення візії майбутнього судової влади з урахуванням окреслення основних досягнень та виокремлення напрямів доля подальшої розбудови.

Обговорення також торкнулося "старих-нових" проблем, з якими зіткнулась судова влада вже у 2024 році - кадровий голод серед суддів та працівників апарату судів, недостатній рівень фінансового забезпечення нікуди не ділися, а через масовані ракетні обстріли областей України є певні труднощі з відновленням правосуддя на деокупованих територіях. На цьому фоні відповідної уваги потребують питання забезпечення інституційної спроможності судової влади та розбудова системи судоустрою України.

Реагуючи на вже озвучені теми, зокрема, щодо безперервності діяльності органів суддівського врядування, голова Ради суддів України Богдан Моніч зазначив, що без врегулювання певних питань, у березні 2025 року Вища рада правосуддя може зіткнутися з проблемою правомочності.

"У березні наступного року закінчуються повноваження двох членів ВРП, які обрані від з’їзду суддів України і які є суддями, а ми знаємо, що закон нам каже, що у Вищій раді правосуддя більшість членів мають бути суддями. Безумовно, якщо зараз Президент України призначить до ВРП свого представника і це буде суддя, то ця проблема, до певної міри, може бути відтермінована, але вже зараз ми розглядаємо можливі варіанти її розв'язання", - сказав Богдан Моніч.

Голова РСУ також звернув увагу на довготриваючі спецперевірки кандидатів на посади суддів та в органи суддівського врядування.

"В останній комунікації з Етичною радою прозвучало, що спецперевірка кандидатів до ВРП триває щонайменше чотири місяці. Аналогічна ситуація і в Дорадчій групі експертів з перевіркою кандидатів на посаду судді КСУ. Тому ми вже зараз повинні прогнозувати, чим можуть загрожувати нам ці процеси й шукати законодавчі норми, які дозволять не затягувати з призначенням суддів у відповідні судові органи", - підкреслив голова РСУ.

З його слів, до Ради суддів України вже надійшло звернення від Конституційного Суду України, в якому вказується на те, що у січні 2025 року стає вакантною ще одна посада судді, який призначався з'їздом суддів України.

"Тому, ми зараз уважно слідкуємо за роботою ДГЕ і на найближчому засіданні Ради суддів України будемо визначатись з двох питань: це оголошення конкурсу поки що на дві посади судді КСУ й обговоримо можливість оголошення конкурсу на дві посади члена ВРП за квотою з’їзду суддів України, що стануть вакантними у березні наступного року", - наголосив Голова РСУ Богдан Моніч.

Окремо очільник суддівського самоврядування зупинився на питаннях судової комунікації та мережі судів. Бо якщо питання комунікації ще потребує узгодження представників усіх органів суддівського врядування, то пропозиції щодо мережі місцевих загальних та апеляційних судів пройшли необхідне детальне обговорення та опрацювання, а відповідний законопроєкт є в Комітеті ВРУ з питань правової політики й вже переданий до Офісу Президента України.

Трансляція обговорення тут

Пресслужба РСУ