Рада Суддів
України

uaUA enEN

27.05.2022, 05:55

Богдан Моніч: "Україна набула великого досвіду здійснення правосуддя в умовах війни, але я не хотів би, щоб ви ним скористалися" Богдан Моніч:

Голова Ради суддів України Богдан Моніч взяв участь в конференції "Роль судової влади в сучасній демократії", яку організувала Судова Рада Республіки Литви.

Тема виступу Голови РСУ була співзвучна подіям, які відбуваються в Україні й стосувалася "Виконання місії судів під час війни – досвід України".

"За три місяці війни Україна, не по своїй волі, набула великого досвіду здійснення правосуддя в умовах війни, але я не хотів би, щоб ви ним колись скористалися, але знати про нього, безумовно, треба", - сказав Богдан Моніч.

Він також найперше подякував литовським колегам за благодійну допомогу, яку вони надали суддівській спільноті у перші ж дні війни.

"Найперше, я щиро вдячний виконувачці обов'язків Голови Верховного Суду Литви, Голові Судової Ради Литви пані СігітіРуденайте та директору Судової адміністрації Литви Наталії Камінскій, яка реагуючи на наше звернення вже 15 березня приїхала до Києва з благодійною допомогою, яку зібрала саме ваша суддівська спільнота. Дякую всім, хто приєднався до збору коштів на лікування працівниці апарату господарського суду Миколаївської області, яка отримала складні поранення під час ракетного обстрілу приміщення суду. Сам суд, а він розташовувався на горішніх поверхах Миколаївської ОВА, у результаті обстрілу було повністю зруйновано.

Я можу довго вам довго і щиро дякувати за допомогу, за підтримку наших ініціатив на міжнародному рівні, яку ви надаєте нам під час війни, усвідомлюючи наскільки важливою буде перемога України в боротьбі проти агресора. І я переконаний, що після нашої перемоги, ви обов'язково приймете наше запрошення і відвідаєте Київ та Україну", - підсумував Богдан Моніч.

Що стосується досвіду організації правосуддя в умовах війни, то Богдан Моніч детально зупинився на ключових рішеннях, які приймалися Радою суддів України починаючи вже з 24 лютого, в день, коли російська держава віроломно вдерлася в Україну.
Литовським колегам він детально представив рішення РСУ від 24 лютого №9 та від 14 березня №10, які дозволили організувати й структурувати роботу суддів.

За словами Голови Ради суддів України серед заходів, які прописала Рада у рішенні від 24 лютого, було створення при РСУ оперативного штабу з метою оперативної координації дій з органами системи правосуддя України, спрямованих на реалізацію даного рішення, утворити при Раді суддів України оперативний штаб у складі: голови Ради суддів України, його заступника, секретаря Ради суддів України та голів комітетів, Голови Верховного Суду (за згодою), керівника Державної судової адміністрації України або особи, яка виконує його обов'язки (за згодою), голови Служби судової охорони (за згодою).

Саме штаб взяв на себе відповідальність за рішення щодо забезпечення безпеки суддів та працівників апарату судів, за збереження чи евакуацію матеріально-технічних цінностей, судових справ, документів тощо з метою визначення чіткого алгоритму дій у разі загострення ситуації у зоні бойових дій.

Вже 2 березня були затверджені чіткі рекомендації судам, як діяти в умовах бойових дій, 14 березня вони були затверджені й деталізовані рішенням №10, що дозволило затвердити механізми врегулювання оплати праці працівників апарату судів та суддівської винагороди, визначитися з особливостями участі суддів у національному спротиві (проходження служби у складі добровольчого формування Сил територіальної оборони Збройних Сил України, участь у добровольчому формуванні територіальної громади) та особливостями трудових відносин із суддями, які вимушено залишили свої місця проживання та перебувають в інших містах або за кордоном.

"Наші скоординовані дії не дозволили розбалансувати роботу судової системи України й вже тепер, через три місяці війни ми бачимо, що вони були правильними. Здійснення правосуддя в Україні не припинялося, ніякі скорочені чи прискорені процедури – не застосовувалися, конституційне право громадян на судовий захист було збережено і дотримано попри війну", - наголосив Богдан Моніч.

У підсумку свого виступу, повертаючись до теми доповіді "Виконання місії судів під час війни – досвід України", Голова Ради суддів України зазначив, що "місію виконано! Досвіду вистачить на весь демократичний світ і на не одне століття, але я жодній людині й державі не побажав би його застосовувати".


Пресслужба РСУ