Рада Суддів
України

uaUA enEN

01.08.2024, 09:28

​Богдан Моніч: "Зарплата працівника апарату суду має бути "прив'язана" до суддівської винагороди" ​Богдан Моніч:

"Оплата праці державних службовців судів, органів та установ системи правосуддя – це важлива тема в контексті євроінтеграційного шляху України", - зазначив Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко, під головуванням якого відбулася нарада, на якій обговорювалися питання оплати праці суддів і працівників судової системи.

На нараді були присутні керівники судової гілки влади, народні депутати, представники Міністерства фінансів, Національного агентства з питань державної служби та інші зацікавлені особи.

Раду суддів України на нараді представляв Голова Ради Богдан Моніч.

"Низький рівень заробітної плати працівників апаратів суддів, особливо у порівнянні з державними службовцями інших органів державної влади, надзвичайно гостро проявився під час війни. Наслідком став критичний відтік кадрів. Тому схвалення пропозиції щодо встановлення посадового окладу працівників апарату суду у відсотковому розмірі до суддівської винагороди, про який Рада суддів говорить щонайменше чотири роки, коли ця проблема почала наростати, на наш погляд є найбільш прийнятним варіантом врегулювання проблеми", - зазначив Голова Ради суддів України.

Аналогічні позиції висловили й інші представники судової влади.

Також Богдан Моніч звернув увагу на необхідності підвищення суддівської винагороди, особливо для суддів першої інстанції. "Суддівська винагорода є "замороженою" з 2019 року. Водночас з огляду на складність фінансування потреб Держави в умовах війни, першим кроком могло б бути запровадження додаткових коефіцієнтів до посадових окладів для суддів, які здійснюють правосуддя в прифронтових регіонах, таких як Харківська, Донецька, Херсонська, Миколаївська, Одеська, Запорізька та інші області України, які підпадають під таке визначення", - наголосив Богдан Моніч.

Голова робочої групи з питання забезпечення належного фінансування судової влади в Україні народний депутат Сергій Демченко, який також брав участь у нараді, звернув увагу усіх учасників дискусії, що згідно Конституції України та Закону України "Про Кабінет Міністр України", на останній покладено обов'язок забезпечити фінансування видатків на утримання судів у межах, визначених законом про Державний бюджет України, та створити належні умови для функціонування судів та діяльності суддів. А це означає, що потреби судової гілки влади мають забезпечуватися завжди й у повному обсязі.

У Раді суддів відзначають, що це, фактично, була перша нарада такого рівня й представництва, та сподіваються, що подальші зустрічі, обговорення та дискусії зможуть принести конкретні результати, які відчує кожен працівник суду.

За підсумками наради Перший віцеспікер Олександр Корнієнко запропонував створити робочу групу за участі Верховної Ради України, Міністерства фінансів, Кабінету Міністрів України та інших стейкхолдерів з метою продовження діалогу та розв’язання питання щодо оплати праці.

Пресслужба РСУ