Рада Суддів
України

uaUA enEN

14.11.2022, 06:00

Чи мають силу свідчення звільнених російських військовополонених — суддя Михайло Одарюк в інтерв’ю МІПЛ Чи мають силу свідчення звільнених російських військовополонених — суддя Михайло Одарюк в інтерв’ю МІПЛ

МІПЛ розпочала серію інтерв’ю з суддями на тему притягнення до відповідальності винних на національному і міжнародному рівнях. Перше інтерв’ю ми записали із суддею ізюмського районного суду, який нині працює в ірпінському міському суді Київської області Михайлом Одарюком.

Далі - найголовніше з того, про що розповів суддя Одарюк.

Про десятки тисяч справ

В Офісі генерального прокурора заявили, що Росія вже вчинила майже 35 тисяч воєнних злочинів в Україні. Однак, Михайло Одарюк припускає, що до судів потрапить менше проваджень.

“Кожен факт тортур, кожне вбивство — це окреме провадження, поки не стає відомо, що це вчинила певна група осіб. Я не думаю, що до цієї кількості взагалі дійде справа. Тут питання ідентифікації, належності, допустимості, достовірності доказів. Думаю, певна кількість, на превеликий жаль, відсіється, оскільки вони об’єктивно не зможуть дійти до стадії висунення підозри та складання обвинувального акту”, - наголошує суддя.

Про свідчення військовополонених

Часто до українських судів потрапляють справи щодо російських військовополонених, яких на момент розгляду справи в суді вже обміняли. Відтак, постає питання, чи може суд враховувати свідчення таких військовополонених, записані в полоні до його обміну.

“Якщо судовий процес відбувається за українським законодавством, то ні, — каже Михайло Одарюк. - Обвинувачений користується певним імунітетом на стадії досудового розслідування, так прописано в чинному процесуальному кодексі”.

Про небажання потерпілих свідчити

Багато людей хочуть забути як страшний сон те, що з ними відбулося. Це призводить до того, що потерпілі відмовляються давати свідчення.

“У наших реаліях слідчі органи проводять численні слідчі дії — допитують, потім передопитують, викликають на впізнання, потім людині слід з’явитись до суду для допиту вже в суді, - продовжує суддя. — Ще якесь засідання може зірватися з незалежних підстав. І людина розуміє, що їй доведеться витратити багато власного часу, ресурсів, грошей на явку до суду. Добре, якщо людина це приймає, однак поняття правової свідомості та відповідальності у наших громадян все ще формується”.

Повну версію інтерв’ю можна прочитати тут.

До Вашої уваги перелік судових засідань, пов'язаних зі збройним конфліктом в Україні на тижні з 14 по 18 листопада 2022 року у судах України та Києва.

1) розклад засідань у судах України;

2) розклад засідань у судах м. Київ.

Інформація від ГО "Медійна ініціатива за права людини"

Пресслужба РСУ