Рада Суддів
України

uaUA enEN

02.10.2017, 11:32

Досвід приходить з обміном Досвід приходить з обміном

У Чехії судді можуть займатися політикою, а в Словенії та Сербії немає відповідальності за порушення етичних норм.

Угорські служителі Феміди не бачать необхідності у врегулюванні питання щодо користування суддями соціальними мережами. Водночас чеським володарям мантій забороняється коментувати незавершені судові процеси. Проте вони можуть виготовляти повний текст рішення до 60 днів та бути членами політичних партій. Крім того, багато країн визнає: наявність у Кримінальному кодексі України статті про відповідальність служителів Феміди за постановлення завідомо неправосудного рішення загрожує незалежності останніх (ст.375 ККУ)

Правила поведінки

Ці та інші питання обговорювали 7—8 вересня в Празі, де відбувся круглий стіл на базі інституту CEELI, який є незалежною некомерційною організацією, що дає професійну юридичну освіту і проводить тематичні тренінги ось уже 17 років для країн Центральної та Східної Європи. На заході судді з Албанії, Болгарії, Вірменії, Казахстану, Литви, Молдови, Румунії, Сербії, Словенії, США, Угорщини, України, Хорватії та Чехії обмінювалися досвідом щодо питань, актуальних для служителів Феміди кожної зі згаданих країн.

Так, обговорювалися міжнародні стандарти суддівської етики, проблеми виявлення конфлікту інтересів з урахуванням культурних факторів, питання участі служителів Феміди в політичному житті. Також не оминули важливі нині теми як для України, так і для інших держав: комунікація суддів зі ЗМІ та громадськістю, дисциплінарна відповідальність служителів Феміди.

У пострадянських країнах є дуже багато схожих негараздів. Основна проблема — низький рівень довіри до суддів. Свого часу з нею зіткнулись у США. Тому у квітні 1973 року там був ухвалений кодекс поведінки суддів, до якого потім уносилися зміни та доповнення.

Прикметно, що за своїм змістом вітчизняний Кодекс суддівської етики є дуже схожим на американський. Більше того, прийнятий Радою суддів України коментар до зазначеного документа викликав жвавий інтерес у присутніх.

«Поведінка суддів — понад усе» — така фраза, мабуть, і стала висновком обговорення питання етики судді. До речі, в більшості країн, представники яких брали участь у заході, за порушення етичних норм настає дисциплінарна відповідальність (за винятком Чехії, Словенії та Сербії).

Повний текст статті читайте в газеті "Закон і Бізнес" за посиланням

Прес-служба РСУ