Рада Суддів
України

uaUA enEN

04.11.2015, 13:38

Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко дала брифінг для українських ЗМІ Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко дала брифінг для українських ЗМІ

Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко дала брифінг для українських ЗМІ, під час якого висловила позицію Ради суддів України щодо заяви голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана про часткове оновлення суддівського корпусу, яке стане можливим, на його думку, через не призначення на безстроково суддів, документи на яких вже знаходяться на розгляді у Верховній Раді України, і проведенням публічного конкурс з відбору нових і фахових суддів.

Валентина Сімоненко зазначила, що ініціатива, яка висловлена щодо конкурсного добору суддів відповідає діючому законодавству – Закону України "Про судоустрій і статус суддів" в редакції закону "Про забезпечення права на справедливий суд". Якщо ж говорити про конкурсний добір суддів на посади, про які говорив спікер парламенту, то, як вважає голова Ради суддів України, тут виникають питання.

-По-перше: судді, документи яких знаходяться на розгляді у парламенті, отримали позитивний висновок Вищої кваліфікаційної комісії і рекомендації на обрання безстроково без жодних зауважень. Тому, за міжнародними стандартами, не голосування за певну кандидатуру без достатнього приводу може потягнути за собою оскарження відповідної постанови з подальшим зверненням суддів до Європейського Суду, - говорить Валентина Сімоненко.

Голова Ради суддів України переконана, що подібні ініціативи і процедури, про які говорив Голова Верховної Ради України, мають ретельно продумуватися, оскільки, на сьогоднішній день в чинному законодавстві не має жодної процедури, яка б дозволяла провести конкурс між особами, які вже працювали на посаді судді і, які не працювали.

- По-друге: є процедури конкурсного добору на вакантні посади, на які здійснюється добір Вищою кваліфікаційною комісією суддів через навчання в Національній школі суддів. І ця процедура, за практикою, триває більше чим півтора року. Якщо не призначити суддів на вакантні посади, вони будуть не зайняті і не здійснюватиметься правосуддя. Що стосується критеріїв порівняння працюючих суддів і осіб, які претендують на ці посади, то їх немає в законі, а тому це нерівні умови проведення конкурсу для будь-кого.

- До речі, хочу звернути увагу, що на цей час більше тисячі осіб, які пройшли через відкриті конкурси, а ВККС провела їх вже три, знаходяться в резерві для зайняття вакантних посад суддів. Тому, проводити ще один відкритий конкурс для цих осіб, це поставити їх, за діючим законодавством, в нерівні умови.

- Безумовно, ставиться питання про зміну законодавства. Якщо воно буде змінено, тоді можна буде говорити про інші процедури. Але, я ще раз звертаю увагу - відкриті конкурси вже започатковані судовою владою, їх було проведено три, за їх результатами в резерві знаходиться близько 1120 кандидатів на посаду судді, - сказала Валентина Сімоненко.

- По-третє: зараз є можливість провести ще один відкритий конкурс, за умови, якщо парламент звільнить суддів, які хочуть звільнитися, додати ті посади, які зараз є вакантними, а їх понад 100, тоді разом ми отримаємо близько 400 посад, на які можна провести відкритий конкурс і показати, яким чином можна зробити по-іншому.

До речі, закон дозволяє це зробити, оскільки серед суддів, які хочуть звільнитися є судді з різних ланок судової системи, і апеляційних, і з Верховного Суду України, і Вищих. Такий конкурс стане прикладом незалежного, об"активного, відкритого зайняття будь-якої посади у будь-якій ланці судової системи.

Тому, не заперечуючи можливість такого конкурсу, хочу зазначити, що невмотивоване не прийняття Верховною Радою України постанови про призначення судді безстроково, що тягне за собою звільнення судді, який претендував на посаду безстроково, за наявності позитивного висновку Вищої кваліфікаційної комісії і за відсутності дисциплінарних процедур по кандидату, може розцінюватися як політично мотивоване, - наголосила Валентина Миколаївна.

Валентина Сімоненко зазначила, що будь-яке рішення, будь-якого органу влади щодо судді має бути мотивованим і мотивованим не тим, що є загальна недовіра, а щодо кожної конкретної особи.

– Ми говоримо про індивідуалізацію вини, а не про загальне обвинувачення судової влади. На мою думку, всі ініціативи і пропозиції мають бути продумані, бо непродумані кроки ведуть до відсутності результату, - сказала голова Ради суддів України.

Щодо цифр, то голова Ради суддів України зазначила, що за час проведення в Україні відкритих конкурсів на посаду судді в резерві перебувають 1200 осіб, у 600 з них 12 листопада 2015 року закінчується трьох річний термін перебування в резерві і, як вважає Валентина Сімоненко – це теж питання, яке потребує врегулювання. Проте, ще 600 кандидатів на посаду судді залишаються очікувати на призначення. За інформацією Вищої кваліфікаційної комісії, на сьогоднішній день в судах нараховується 111 посад, які готові до заміщення.

Прес-центр судової влади