Рада Суддів
України

uaUA enEN

06.11.2014, 15:55

Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко провела прес-брифінг для вінницьких журналістів Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко провела прес-брифінг для вінницьких журналістів

6 листопада 2014 року в м. Вінниці під час виїзного засідання Ради суддів України, що відбулося в приміщенні Вінницького апеляційного адміністративного суду, голова Ради Валентина Сімоненко провела прес-брифінг для місцевих ЗМІ.

Найперше вінницьких журналістів зацікавило питання чому саме Вінниця обрана для проведення виїзного засідання?

Голова Ради суддів України відзначила, що поїздка до Вінниці Радою була запланована ще під час складання графіку засідань. ХІІ позачерговим з’їздом суддів України було прийняте рішення щодо вжиття Радою суддів України заходів реагування на неправомірні дії за фактами посягання на незалежність суддів та судову владу, зокрема, стосовно звернення голови Вінницького ААС щодо тиску на суддів і втручання в діяльність судів, що набули останнім часом системного характеру (щодо проведення ремонтно-реставраційних робіт Вінницьким апеляційним адміністративним судом в історичній будівлі колишнього готелю «Савой», переданій для розташування зазначеного суду). На виконання вказаного рішення Рада зверталася до Кабінету Міністрів України щодо виділення коштів на подальше проведення ремонтних робіт у цьому приміщенні та запланувала відвідання Вінниці членами Ради з метою особистого ознайомлення із приміщеннями судів та проведення наради з суддями, – сказала Голова Ради суддів України.

Валентина Сімоненко відзначила, що Вінницький апеляційний адміністративний суд є найкращим прикладом функціонування системи «Електронний суд». Рада суддів України та Державна судова адміністрація України приїхали до Вінниці побачити також як у кожному конкретному суді широко запроваджено вказану інформаційно-комунікаційну систему. «Ми плануємо до середини наступного року широке запровадження такої системи в усіх судах, наразі ж триває робота над змінами до автоматизованої системи документообігу суду та положенням про цю систему», – наголосила голова Ради суддів України.

Відповідаючи на запитання: чи дає система «Електронний суд» можливість контролю над діяльністю судді, очільник Ради зауважила, що електронна програма не є запобіжником корупції. Корупція, яка, як треба визнати, має місце у судовій системі, – це в першу чергу суб'єктивний фактор. На сьогодні створені певні механізми контролю за діяльністю судді. Для початку був прийнятий закон «Про відновлення довіри до судової влади в Україні», який передбачає делегування певних повноважень, перевибори керівництва судів. «Проте, хочу зауважити, що близько 70% голів судів залишилися на своїх посадах, чим було виявлено довіру суддів до свого керівництва. Хоча багато достойних людей вирішили не йти на такі посади. Бо законом обмежено строк повноважень голови суду до одного року. Ми всі розуміємо, що це дуже маленький строк для проведення серйозної роботи і їх робота протягом цього одного року може виявитися лише розпочатою, а послідовник бачитиме вирішення якогось питання зовсім інакше. Також є й судді, яких судова система визнала не достойним вони були звільнені ВККСУ, проте не звільнені Верховною Радою України. Також є кілька сотень справ відносно суддів, але на період слідчих дій стосовно цих суддів (а вони можуть тягнутися кілька років), судді продовжують працювати. Наразі є різні варіанти процедури встановлення запобіжників у роботі судді, і Рада суддів України готова підтримати будь-який з них, вважаючи це ефективним», сказала Валентина Сімоненко.

Щодо того які мають бути перші кроки у відновленні довіри до судової гілки влади? Голова Ради суддів України наголосила, що перше і найголовніше – зміна світогляду. «Не лише суспільства в цілому, а й самої суддівської спільноти. Має бути довіра до судді не лише в розрізі його професійної діяльності, а й довіри до нього як до особистості. Це включає в себе аспекти етики, естетики, особистого життя, майнового статану. Також зараз починається перевірка суддів відповідно до закону "Про очищення влади". Також не останнім я вважаю проведення круглих столів для суддів. Бо багато нюансів треба пояснювати не тільки суспільству, а й самим суддям», – повідомила Валентина Сімоненко.