Рада Суддів
України

uaUA enEN

05.07.2016, 13:04

Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко провела робочу зустріч з представникам Проекту "Підтримка судової реформи" Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко провела робочу зустріч з представникам Проекту

Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко сьогодні провела робочу зустріч з представниками Групи міжнародного співробітництва Національного суддівського інституту Канади, яка працює в Україні в рамках Проекту "Підтримка судової реформи" за підтримки Уряду Канади.

Від Проекту участь у зустрічі взяли: Дональд Чіассон - Директор з правових і освітніх питань Групи міжнародного співробітництва Національного суддівського інституту Канади, Наталія Городецька - старший менеджер проектів міжнародних програм Офісу уповноваженого з питань федеральних суддів Канади, Ігор Осика - менеджер Проекту та перекладач Василь Косенко.

Під час зустрічі сторони обговорили питання, що пов'язані з реалізацією канадського Проекту "Підтримка судової реформи" та головні напрями співпраці з Радою суддів України.

Найперше, на що звернула увагу представників Проекту Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко – це зміни до Конституції України в частині правосуддя та зміни до Закону України "Про судоустрій і статус суддів", якими визначаються стратегічні шляхи реформування судової влади в державі. Вона зазначила, що внесені зміни відкривають нові можливості для оновлення суддівського корпусу, сприятимуть підвищенню авторитету судової влади та відновленню довіри до неї в суспільстві. Разом з тим, зі слів Валентини Сімоненко, ретельної правової роботи потребує розроблення механізмів реалізації змін, що закладені і в Конституції, і в базовому суддівському законі. "Саме суддівська спільнота ініціювала зміни в системі судоустрою України, що пов'язані з переходом від чотири ланкової до три ланкової судової системи, на чолі якої стоятиме новий Верховний Суд, і зараз потрібно ефективно працювати, щоб розробити і запустити конкурсний механізм відбору суддів для Верховного Суду", - наголосила Валентина Сімоненко.

Очільниця суддівського самоврядування також детально зупинилася на завданнях та функціях, що належатимуть до компетенції Ради суддів України, а це: контроль за організацією роботи судів, суддівська незалежність та правовий захист суддів і, це при тому, що левова частка питань, які пов'язані зі суддівським корпусом, переходить до конституційного органу Вищої ради правосуддя.

Щодо самого закону "Про судоустрій і статус суддів", то Валентина Сімоненко зазначила, що в Раді суддів України зараз працюють над аналізом його статей та положень і висловила сподівання, що до цієї роботи зможуть долучитися й міжнародні експерти.

У свою чергу, представники Проекту "Підтримка судової реформи" інформували Голову Ради суддів України, що у своїй роботі зосередиться на таких загальних напрямах, як покращення комунікаційної спроможності судової влади, удосконалення дисциплінарних процедур щодо суддів, інституційного розвитку Вищої ради правосуддя, підвищення якості суддівської освіти та ін.

Очікується, що новий п’ятирічний Проект "Підтримка судової реформи", що фінансується Урядом Канади та буде реалізовуватися в Україні зусиллями Національного суддівського інституту та Офісу уповноваженого з питань федеральних суддів Канади, розпочне свою повноцінну роботу в Україні вже восени цього року.

Прес-центр судової влади