Рада Суддів
України

uaUA enEN

25.04.2016, 13:51

Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко взяла участь у міжнародній конференції Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко взяла участь у міжнародній конференції

Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко взяла участь в міжнародній Конференції міністрів юстиції та представників судової влади "Зміцнення суддівської незалежності та неупередженості як передумова верховенства права в державах-членах Ради Європи", яка відбулася у м. Софії (Болгарія), за організації Міністерства юстиції Республіки Болгарія та Ради Європи.

Мета Конференції полягала у поглибленні діалогу Ради Європи з її державами-членами щодо проблем незалежності та неупередженості судової системи та сприянні впровадженню поточних реформ. Відтак, цей захід створив платформу для дискусій та планування цільових ініціатив Ради Європи та її держав-членів для зміцнення верховенства права, що допоможе знайти спільне вирішення проблем, які виникають у процесі впровадження судової реформи в Україні.

Учасники Конференції обговорили роль судової системи в демократичному суспільстві та взаємовідносини між виконавчою і судовою владою, захист незалежності суддів та гарантії їх неупередженості, а також План дій Ради Європи щодо зміцнення незалежності та неупередженості судової влади та зміцнення громадської довіри до неї.

"Власне, зміцнення незалежності та неупередженості судової влади, як і зміцнення громадської довіри до судової влади – це головні завдання, над вирішенням яких працює суддівське самоврядування в Україні", – про це, під час свого виступу, говорила європейським представникам Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко.

Вона зазначила, що впродовж останніх двох років, Рада суддів України здійснила цілий ряд заходів, які сприяли відкритості судової влади перед суспільством. Серед досягнень вона назвала введення інституту судів-спікерів, посад спеціалістів, які у судах відповідають за зв'язки з громадськістю та ЗМІ, розкриття приватної інформації щодо майна та родинних статків суддів. Валентина Сімоненко акцентувала увагу на тому, що суддівська спільнота першою серед владних інституцій прийняла документи, що регламентують Порядок здійснення контролю за дотриманням законодавства щодо конфлікту інтересів в діяльності суддів. "В Україні запроваджено кваліфікаційне оцінювання суддів і вже розпочалося первинне оцінювання. Його пройдуть усі судді, починаючи з місцевих загальних судів і до Верховного Суду України, що також підтверджує нашу відкритість перед громадськістю", - сказала Валентина Сімоненко. Разом з тим, вона висловила занепокоєння тим, що в українському суспільстві суттєвим залишається політичний тиск на судову владу, що загрожує не тільки незалежності судової влади, а й порушує принцип рівності між законодавчою, виконавчою та судовою гілками влади, який гарантується Конституцією України.

"Загалом, моя участь в конференції такого високого рівня зумовлена нагальною необхідністю в обміні думками та ідеями щодо процесу впровадження судової реформи в Україні, адже всі наші зусилля скеровані на те, щоб створити в державі ефективну судову систему, яка б працювала виключно на принципах верховенства права", - наголосила Валентина Сімоненко.

Загалом, конференція забезпечила можливість розвитку діалогу між Радою Європи та країнами-членами щодо проблем незалежності і неупередженості судової влади та окреслила передумови для тривалих реформ. Вона створила форум для обговорення і планування цілеспрямованих ініціатив Ради Європи та її членів для посилення верховенства права та дала загальну відповідь на проблеми, що постають перед ними, адже незалежність судової влади – основний принцип демократичної держави, що заснована на дотриманні правах людини та верховенстві права. 

Прес-центр судової влади