Рада Суддів
України

uaUA enEN

22.01.2015, 09:41

Голова Ради суддів України звернулась до ВККСУ щодо звільнення окремих суддів Голова Ради суддів України звернулась до ВККСУ щодо звільнення окремих суддів

22 січня 2014 року голова Ради суддів України Валентина Сімоненко направила звернення до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо звільнення суддів, які самовільно увільнилися від роботи в українських судах та зараховані до судів так званої "Донецької Народної Республіки".

У зверненні зокрема йдеться: "Рада суддів України, як вищий орган суддівського самоврядування, не може залишитися осторонь суспільно-політичної ситуації, що наразі склалася в Україні. Усвідомлюючи необхідність проведення очищення системи державної влади в цілому, та судової влади зокрема, як її невід’ємної складової частини, Рада суддів України відстоює законні права та інтереси як представників судової влади так і громадян загалом.

Суддя та залучені для здійснення правосуддя народні засідателі та присяжні є носіями судової влади в Україні, які здійснюють правосуддя з додержанням основних принципів законності, справедливості, верховенства права при ухваленні судових рішень гарантованих законами України.

Як стало відомо Раді суддів України, голова терористичної організації "ДНР" призначив так званих керівників та суддів спеціалізованих та територіальних судів. Так, видано Укази № 02, 03від 09 січня 2015 року відповідно до яких ряд суддів, які наразі залишаються не звільненими із судів загальної юрисдикції України, призначені на посади суддів "Донецької Народної Республіки".

Враховуючи викладене, та відповідно до частини другої статті 105 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" Рада суддів України звернулася до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України з метою перевірки фактів, що свідчать про порушення присяги окремими суддями.