Рада Суддів
України

uaUA enEN

18.02.2016, 13:14

Голова Ради суддів України про головні висновки з конференції щодо обговорення змін до Конституції в частині правосуддя Голова Ради суддів України про головні висновки з конференції щодо обговорення змін до Конституції в частині правосуддя

Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко, підсумовуючи результати роботи конференції "Конституційна реформа: сприяння становленню незалежної, відповідальної, та ефективної судової влади" зазначила, що форум, на її думку, окреслив кілька головних висновків, які виходять зі змін до Основного Закону.

"По-перше, сьогодні неодноразово було наголошено, що у міжнародній спільноті зміни до Конституції України в частині правосуддя підтримуються у своїй більшості. Це головний меседж.

По-друге: присутнє певне розчарування і визнано кроком назад зміни, які стосуються звільнення Генерального прокурора і права парламенту звільняти та висловлювати йому недовіру.

По-третє: зміни, які зараз запропоновані в Конституцію, розцінюються як крок до незалежності судової влади від політичного впливу" – наголосила очільниця суддівського самоврядування.

Вона зазначила, що майже усі зміни до Конституції України в частині правосуддя, схвалені висновком Венеціанської комісії від 26 жовтня 2015 року. Разом з тим, цілий ряд законів, якими регламентується діяльність суддів та здійснення правосуддя у державі, на думку Валентини Сімоненко, потребують змін та доповнень.

Прес-центр судової влади