Рада Суддів
України

uaUA enEN

30.07.2015, 14:16

Голова Ради суддів Валентина Сімоненко Голова Ради суддів Валентина Сімоненко

Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко звернулася з листом до голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана в якому висловила стурбованість тим, що представники законодавчої та виконавчої влади не виконують вимоги статей 76, 112-120 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" (мова йде про порядок обрання на посаду судді безстроково та про умови звільнення суддів суду загальної юрисдикції у відставку) та рішення позачергового з"їзду суддів України від 20 червня 2014 року в частині недотримання конституційних гарантій незалежності суддів.

У листі, зокрема, зазначається, що "зволікання органів державної влади із вирішенням питання про обрання суддів безстроково та звільнення їх з посад з підстав визначених чинним законодавством має істотні негативні наслідки для здійснення правосуддя, адже у деяких загальних місцевих судах не залишилось жодного судді повноважного здійснювати правосуддя".

Валентина Сімоненко наголошує, що окреслена ситуація призводить до зниження рівня захисту прав та свобод людини і громадянина, виникнення серйозних проблем із забезпеченням реалізації принципу доступності людей до суду та забезпечення їх права на вирішення судом справи упродовж розумного строку.

Голова Ради суддів України, враховуючи викладені у листі аргументи, просила Голову Верховної Ради України вжити заходів для прискорення розгляду на найближчій сесії ВР України питань щодо обрання безстроково суддів, строк повноважень яких закінчився і звільнення суддів у відставку з підстав визначених статтями 112-120 Закону України "Про судоустрій і статус суддів".

Зазначене звернення Голови Ради суддів України було розглянуто у Комітеті Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя. У листі-відповіді, який підписав Голова Комітету Руслан Князевич повідомлялось, що Голові Верховної Ради України вже направлено проекти постанов про обрання суддів (загалом щодо обрання 200 суддів) для подальшого їх внесення у порядку, встановленому частиною п'ятою статті 124 Регламенту Верховної Ради України.

Щодо розгляду питань про звільнення суддів, то як вказано у відповіді, "у випадку надходження до Верховної Ради України подань новосформованої Вищої ради юстиції, зазначене питання буде підготовлене до розгляду на пленарних засіданнях парламенту відповідно до частини другої статті 216 Регламенту Верховної Ради України".

Загалом, на призначення суддею безстроково очікують більше 500 суддів, а кількість загальних місцевих судів, робота яких може бути призупинена через відсутність суддів, повноважних здійснювати правосуддя, у середньому становитиме близько десяти.

Нагадаємо, що Верховна Рада України продовжила другу сесію парламенту до першого вересня 2015 року.

Прес-центр судової влади