Рада Суддів
України

uaUA enEN

28.10.2019, 09:31

Голова РСУ: "Кожен суддя апріорі є фахівцем з визнаним рівнем компетентності" Голова РСУ:

У переддень XVII позачергового з'їзду суддів України, який відбудеться у Києві 29-30 жовтня 2019 року, видання "Закон і Бізнес" опублікувало інтерв'ю з Головою Ради суддів України Богданом Монічем.

Кор: Богдане Сильвестровичу, попередній перелік питань, що виноситимуться на обговорення позачергового ХVІІ з’їзду суддів, — це обрання трьох суддів Конституційного Суду, двох членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів та звіт органів суддівського самоврядування/врядування про їхню діяльність. Чи змінилося щось у планах?

Богдан Моніч:  Як відомо, 16 жовтня Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект №1008, який суттєво змінює процедуру добору членів ВККС.

Тому очевидно, що це може вплинути на роботу з’їзду, зокрема на питання щодо обрання двох членів комісії за нашою квотою. Разом з тим слід зважати й на те, що цей проект ще не підписав Президент, він не опублікований, а тому не став законом. У ЗМІ поширюється інформація про низку зауважень до цього документа. Тому те, чи розглядатиметься питання про обрання членів ВККС, цілком залежить від дати набрання чинності ухваленим законом.

Кор: Чого ви очікуєте від ХVІI з’їзду? Чи може він стати революційним з погляду утвердження незалежності судової влади?

Богдан Моніч: Цей з’їзд планувався як кадровий. Тому насамперед очікую, що він вирішить кадрові питання. Сьогодні ми не повинні втратити можливість обрати до КС гідних кандидатів, оскільки від цього багато в чому буде залежати, чи може подальша робота Конституційного Суду стати ефективнішою.

Крім того, з моменту скликання з’їзду до його проведення були запропоновані суттєві зміни до законодавства в частині судоустрою та статусу суддів. Почалося розроблення нових концепцій щодо організації судової влади (дисциплінарних процедур, кваліфікаційного оцінювання, інституту мирових суддів, запровадження повноцінного інституту присяжних, суддівської винагороди тощо). Отже, з’їзд має висловитися і щодо основних напрямів реформування.

Повний текст інтерв'ю читайте тут

Нагадаємо: XVII позачерговий з'їзд суддів України відбудеться 29-30 жовтня 2019 року у Києві у приміщенні Конгресхолу готелю "Президент" за адресою: м. Київ, вул. Госпітальна, 12. Початок роботи з'їзду суддів України - 10.00.

Пресслужба РСУ